Σουδάν: Απετράπη πραξικόπημα με στόχο να «σπάσει» τη συμφωνία μεταξύ στρατού και αντιπολίτευσης

sudan

Στο πραξικόπημα συμμετείχαν συνταξιούχοι και εν ενεργεία αξιωματικοί - Συνελήφθησαν 12 άτομα και κρατήθηκαν τέσσερα

Ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ του στρατού και της αντιπολίτευσης για πολιτική ομαλοποίηση στη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στο Σουδάν.

Στο πραξικόπημα μετείχαν συνταξιούχοι αξιωματικοί, αλλά και εν ενεργεία ένστολοι, όπως δήλωσε ο Τζαμάλ Ομάρ Ιμπραχίμ, επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, στην τηλεόραση του Σουδάν. Πρόσθεσε ότι 12 συνελήφθησαν και τέσσερις κρατήθηκαν σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το στρατιωτικό συμβούλιο και ένας συνασπισμός ομάδων αντιπολίτευσης και διαμαρτυρίας συμφώνησαν προσωρινά την περασμένη εβδομάδα να μοιραστούν την εξουσία για τρία χρόνια, βγάζοντας χιλιάδες πολίτες στους δρόμους που χαιρέτησαν το πρώτο αυτό βήμα προς το τέλος των δεκαετιών δικτατορίας.

Η συμφωνία έχει αναβιώσει τις ελπίδες για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε μια χώρα που μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις και χρόνια οικονομικής κρίσης. Μετά από μήνες διαμαρτυριών και συγκρούσεων, κατάφεραν να ρίξουν την επί 30 χρόνια κυριαρχία του Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και υπογραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης