Ρωσία - ΝΑΤΟ: Δεν τα βρήκαν για τα πυρηνικά

20621620

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν για πυρηνικά και Ουκρανία – Η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει τους νέους πυραύλους της, λέει το ΝΑΤΟ – Διορία ως τις 2 Αυγούστου από ΗΠΑ

Δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την τήρηση της συνθήκης για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) στις συνομιλίες που έγιναν σήμερα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης χωρίς αυτή τη συνθήκη.

«Δεν είδαμε καμία ένδειξη προόδου», δήλωσε ειδικότερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο του φόρουμ που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας τη δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή διπλωματών και αξιωματούχων. Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμφωνία «μειώνονταν μέρα με τη μέρα», αλλά το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει τη Μόσχα να καταστρέψει τον πύραυλο Κρουζ εδάφους 95729, που είναι γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SSC-8, ο οποίος υπερβαίνει το βεληνεκές των 500-5.500 χιλιομέτρων που ορίζει η συνθήκη INF που είχε υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Επιρρίπτοντας στη Ρωσία την ευθύνη για τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέκρινε τη Μόσχα για τη στάση της, θεωρώντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί η συνθήκη είναι να καταστρέψει τους νέους της πυραύλους, παρότι όπως είπε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει την πρόθεση να το κάνει. «Δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να αποσύρουν ή να καταστρέψουν αυτούς τους πυραύλους», είπε ο Στότλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «είναι δυνατόν να το κάνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», επισημαίνοντας ότι, όταν είχε υπογραφεί η συνθήκη INF, το 1987, η ΕΣΣΔ είχε καταστρέψει τέτοιους πυραύλους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να λάβουν μέτρα και να δώσουν τη δική τους απάντηση αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία στη Μόσχα έως τις 2 Αυγούστου, καθιστώντας σαφές ότι, αν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί, θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη INF ισχυριζόμενες ότι θα χρειαστούν να αναπτύξουν τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές ώστε να αποθαρρύνουν τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προχθές νόμο για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης INF του 1987 που αφορά την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Το κείμενο του νόμου ψηφίστηκε από την κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 26 Ιουνίου.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η αθέτηση της συνθήκης σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης προκαλεί ανησυχία, επειδή οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στη Ρωσία να πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Μόσχα από την πλευρά της δηλώνει ότι τηρεί πλήρως την συνθήκη INF, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα της Συμμαχίας, αναφέρει ότι «επισημάναμε πως είναι αβάσιμες οι προσπάθειες που έγιναν να επιρρίψουν την ευθύνη για την παραβίαση της συνθήκης INF στην Ρωσία». Παράλληλα, η ρωσική αντιπροσωπεία διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαταστήσει πυραύλους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν προς το παρόν αμερικανικοί πύραυλοι μέσου και μικρού βεληνεκούς, καλώντας τη Συμμαχία να προβεί σε ανάλογες δηλώσεις.

Εκτός όμως από τη συνθήκη INF, κατά τις συνομιλίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η ανεπαρκής πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η αύξηση της έντασης στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας». «Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάλεσαν εκ νέου τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο», δήλωσε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση στην Ουκρανία «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ «εξακολουθούν να έχουν σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά ο διάλογος είναι αναγκαίος για την αναζήτηση λύσεων».

Η ρωσική αντιπροσωπεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι εξήγησε στη συμμαχία πως είναι ανώφελο να συζητείται η κρίση στην Ουκρανία, που είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας αυτής. «Μερικές χώρες του ΝΑΤΟ έθιξαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Για μια ακόμη φορά τούς επιστήσαμε την προσοχή, λέγοντας ότι το να συζητάμε την ενδοουκρανική κρίση σε διάφορους θεσμούς και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ –Ρωσία είναι κάτι που δεν έχει πρόσθετη αξία».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης