Η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων δίνει €50 εκατ. για το ρόλο της στο Ολοκαύτωμα

Η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων δίνει €50 εκατ. για το ρόλο της στο Ολοκαύτωμα

Οι συρμοί της εταιρείας μετέφεραν περίπου 102.000 στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

train-dutch
Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων (Nederlandse Spoorwegen-NS) σε συγγενείς 102.000 ανθρώπων που μετέφερε με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως δήλωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήρθε η ώρα για να γίνει μια κίνηση προς όσους εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση.

Έκθεση που συντάχθηκε για το λόγο αυτό αναφέρεται σε 500 επιζήσαντες και σε 5.500 απογόνους θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποζημιώσεων που συμφωνήθηκε κάθε επιζήσαντας θα αποζημιωθεί με 15.000 ευρώ, κάθε χήρα ή χήρος με 7.500 ευρώ ενώ ένα πόσο από 5.000 έως 7.500 ευρώ θα πάρουν τα παιδιά θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας τριετούς δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε ο 83χρονος πρώην φυσιοθεραπευτής του Άγιαξ, Σάλο Μίλερ. Οι γονείς του 83χρονου μεταφέρθηκαν με συρμούς της ολλανδικής εταιρείας αυτοκινητοδρόμων από το Άμστερνταμ στο Άουσβιτς όπου και εκτελέστηκαν σε θάλαμο αερίων.

Κλείσιμο
Το 2005 η ολλανδική εταιρεία είχε ζητήσει συγγνώμη αλλά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων.

Οι Ναζί είχαν καταβάλει στην ολλανδική εταιρεία 2,45 εκατ. ευρώ (σε σημερινή αξία χρημάτων) για την παράδοση 102.000 Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο δρομολόγιο είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 1944.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης