Νιγηρία: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά περισσότερα μέτρα για τα βασανιστήρια

Νιγηρία: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά περισσότερα μέτρα για τα βασανιστήρια

«Παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, συνεζίζονται οι καταγγελίες για βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης» με δράστες «στρατιωτικούς ή αστυνομικούς».

nogeria_army
Οι αρχές της Νιγηρίας πρέπει να «κάνουν περισσότερα» για να τερματίσουν τα βασανιστήρια και άλλες βαναυσότητες που διαπράττονται από στελέχη της αστυνομίας και του στρατού, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

«Παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα», εξηγεί η ΜΚΟ στην ανακοίνωσή της, το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία συνεχίζει «να λαμβάνει συχνά καταγγελίες για βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης» με δράστες «στρατιωτικούς ή αστυνομικούς».

Ο νόμος ο οποίος απαγορεύει αυστηρά τα βασανιστήρια εγκρίθηκε το 2017, ενώ ιδρύθηκε από τον πρόεδρο μια επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να επιβλέψει τη μεταρρύθμιση της ειδικής μονάδας πάταξης των κλοπών (SARS), μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες.

Όμως «η χρησιμοποίηση βασανιστηρίων από την αστυνομία και άλλους έχει γενικευθεί», διαπιστώνει η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Οσάι Οτζίγκο.

Εξάλλου, υπογραμμίζει η οργάνωση, «το δικαστικό σύστημα της Νιγηρίας αποτυγχάνει να εμποδίσει ή να τιμωρήσει τα βασανιστήρια, που διαπράττονται με κουλτούρα ατιμωρησίας».

Σε «κανένα στέλεχος της αστυνομίας δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» βάσει του νέου νόμου, θυμίζει η ΜΚΟ.

Κλείσιμο
«Είναι καιρός οι αρχές της Νιγηρίας να διακηρύξουν, χωρίς καμία αμφισημία, ότι τα στελέχη των δυνάμεων της τάξης θα λογοδοτούν όταν διαπράττουν βασανιστήρια και ότι θα αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα», κρίνει η Οσάι Οτζίγκο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης