Πολεμική ρητορική από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη: «Σύντομα θα μάθετε» αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν λέει ο Τραμπ

Πολεμική ρητορική από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη: «Σύντομα θα μάθετε» αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός προέδρος συνεχίζει τις λακωνικές δηλώσεις μετά την κατάρριψη του αμερικανικού drone - Νωρίτερα είχε πει ότι το Ιράν «διέπραξε μεγάλο λάθος» -Οι Ιρανοί διαψευδουν τις ΗΠΑ ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε διεθνή ύδατα - Θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

09s15trm1
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: «Σύντομα θα το μάθετε».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε» να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: "Θα δείτε".

Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατειθεμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: «Ας δούμε τι θα γίνει».

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα στη Νέα Υόρκη, μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όπου προειδοποιούσε ότι το Ιράν «διέπραξε τεράστιο λάθος» με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το αργό WTI, η τιμή του οποίου ήδη κινείτο ανοδικά, έφτασε τα 57,13 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 6,3%. Την ίδια ώρα στη Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 64,69 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 4,66%).

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ψεύδονται ότι το αμερικανικό drone καταρρίφθηκε σε διεθνή ύδατα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ. χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για μια «απρόκλητη επίθεση».

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι τα συντρίμμια του drone βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Το drone βρισκόταν 34χλμ μακριά από την ακτή του Ιράν όταν καταρρίφθηκε

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

Όπως διευκρίνισε ο Γκουαστέλα, το drone "Global Hawk" δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του». Μιλούσε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ.

«Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης