Δαμασκός: Η Συρία δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τουρκία

Δαμασκός: Η Συρία δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τουρκία

«Ελπίζουμε πως ο στρατός μας και ο τουρκικός στρατός δεν θα πολεμήσουν. Αυτή είναι η κατ' αρχήν στάση μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών

turkey-syria-708
Η Συρία δεν θέλει να πολεμήσει με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πως ένα από τα παρατηρητήριά της στην περιφέρεια της Ιντλίμπ στη Συρία δέχθηκε επίθεση από περιοχή η οποία ελέγχεται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, υποστήριξαν από κοινού ένα σύμφωνο αποκλιμάκωσης για την περιοχή, το οποίο υφίσταται από πέρυσι.

Όμως η συμφωνία έχει κλονιστεί τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των αντικυβερνητικών ανταρτών έπειτα από οκτώ χρόνια εμφύλιου πολέμου.

«Ελπίζουμε πως ο στρατός μας και ο τουρκικός στρατός δεν θα πολεμήσουν. Αυτή είναι η κατ' αρχήν στάση μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, ο οποίος είχε δίπλα του τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης, τον Κρατικό Σύμβουλο Ουάνγκ Γκι.

«Αυτοί που πολεμάμε είναι οι τρομοκράτες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, που είναι συριακή επικράτεια, τμήμα της χώρας μας», δήλωσε ο Μουάλεμ, ο οποίος μίλησε στην αραβική και τα σχόλιά του μεταφράσθηκαν στην κινεζική.

Η κυρίαρχη δύναμη στην Ιντλίμπ είναι η Ταχρίρ αλ-Σαμ, δηλαδή το πρώην Μέτωπο Νόσρα που μέχρι το 2016 αποτελούσε τμήμα της Αλ-Κάιντα. Έχουν επίσης παρουσία και άλλες ανταρτικές οργανώσεις, μερικές από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Κλείσιμο
«Η ερώτηση τώρα είναι, τι θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία; Η Τουρκία κατέχει τμήμα του συριακού εδάφους και έχει στρατιωτική παρουσία σε ορισμένα μέρη της Συρίας», πρόσθεσε ο Μουάλεμ.

«Προστατεύουν άραγε το Μέτωπο Νόσρα; Προστατεύουν ορισμένες τρομοκρατικές δυνάμεις στις οποίες περιλαμβάνεται η Ισλαμική Κίνηση του Ανατολικού Τουρκεστάν;», δήλωσε αναφερόμενος σε μια εξτρεμιστική οργάνωση την οποία η Κίνα κατηγορεί για επιθέσεις στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και η οποία διεξάγει επιχειρήσεις και αλλου.

«Η ερώτηση αυτή πρέπει να γίνει στην Τουρκία, ποιοί είναι οι πραγματικοί στόχοι τους; Δίνουμε μάχη εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων. Ολόκληρος ο κόσμος πιστεύει πως αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους πολεμάμε, είναι τρομοκράτες».

Από τον Απρίλιο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς της περιοχής, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν πως η κυβερνητική δράση εντάσσεται σε εκστρατεία για να εξαπολυθεί επίθεση, η οποία θα παραβίαζε το σύμφωνο αποκλιμάκωσης.

Η κυβέρνηση και οι ρώσοι σύμμαχοί της υποστηρίζουν πως η δράση έχει αναληφθεί ως απάντηση σε παραβιάσεις εκ μέρους των ανταρτών, περιλαμβανομένης της παρουσίας μαχητών σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η Κίνα ζητεί εδώ και καιρό να υπάρξει μια διπλωματική λύση στον συριακό εμφύλιο και έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Ο Ουάνγκ δήλωσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και θα βοηθήσει στις συριακές προσπάθειες οικονομικής ανοικοδόμησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης