Αναταραχή στον Κόλπο του Ομάν: Κι άλλες επιθέσεις περιμένουν οι ΗΠΑ

Αναταραχή στον Κόλπο του Ομάν: Κι άλλες επιθέσεις περιμένουν οι ΗΠΑ

Ποιος απομάκρυνε τη νάρκη, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Ουάσινγκτον, είναι σήμερα το μεγάλο ερώτημα στο οποίο ψάχνουν όλοι την απάντηση μετά τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια

tanker-pic-dyo
Μόλις είκοσι έξι χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές δύο τάνκερ έγιναν στόχοι επιθέσεων από όσους επιδιώκουν να ρίξουν λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ -Ιράν αλλά και να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Ποιος έριξε την τορπίλη και ποιος τοποθέτησε την μαγνητική νάρκη στα δύο τάνκερ;» διερωτώνται πολιτικοί αναλυτές αλλά και η διεθνής κοινότητα, που φοβάται για μία στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό.

Την ώρα που ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος κάνει περιπολίες στην περιοχή, κυβερνητικοί κύκλοι των ΗΠΑ αναμένουν περαιτέρω επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στον Κόλπο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «διπλωματία του σαμποτάζ εναντίον του Ιράν» κι ότι έχουν ιρανοφοβία.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Σαρίφ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επισκιάσουν τις κυρώσεις και την «οικονομική τρομοκρατία» εναντίον του Ιράν εφαρμόζοντας το Plan B.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ρίχνει την ευθύνη στο Ιράν με την κυβέρνηση να στέλνει το αντιτορπιλικό "USS Mason" στην περιοχή της κρίσης. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη απορρίπτει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ενώ ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή εξονυχιστικής έρευνας για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σήμερα το πρωί, οι Αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ασπρόμαυρο βίντεο που δείχνει πώς οι ιρανικές δυνάμεις αφαιρούν μία νάρκη που δεν εξερράγη σ' ένα από τα δυο πετρελαιοφόρα που χτυπήθηκαν.

Κλείσιμο
Το βίντεο δόθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ «Centcom», η οποία είναι υπεύθυνη για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Το βίντεο δείχνει την ώρα που προσεγγίζει ένα ταχύπλοο σκάφος των επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν «Φρουροί της Επανάστασης» το τάνκερ «Κonkuka Courageous» κι ένας από τους επιβαίνοντες απομακρύνει τη μαγνητική νάρκη χωρίς αυτή να έχει εκραγεί», ανέφερε ο Αμερικανός πλοίαρχος, Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά. Το ιρανικό σκάφος ήταν τύπου «Gaschti», όπως διευκρινίζει ο ίδιος.


Ποιος απομάκρυνε τη νάρκη;

«Απομακρύνει ένας Ιρανός κομάντο έναν εκρηκτικό μηχανισμό;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Bild αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι κάποιος Ιρανός ο σαμποτέρ.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία του Αμβούργου Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Το δεύτερο τάνκερ Front Altair φέρεται να χτυπήθηκε από τορπίλη.

Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία αρνήθηκε φήμες των ιρανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι το πετρελαιοφόρο είχε βυθιστεί. Όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, ορισμένα με τη βοήθεια στρατευμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην περιοχή.

Σε εσωτερική έκθεση, Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το χθεσινό συμβάν ήταν μία σοβαρή πρόκληση και προειδοποιούν για μια «στρατιωτική σύγκρουση».


Μπαράζ ευθυνών εκατέρωθεν

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «δείχνουν» ο Ιράν. Η Βρετανία από την πλευρά της κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, αυξάνονται τα περιστατικά περιστατικά με επιθέσεις σε τάνκερ στην ίδια περιοχή. Πριν από τέσσερις εβδομάδες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν σαμποτάζ στα χωρικά τους ύδατα σε τέσσερα πλοία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις επιθέσεις σε έκτακτη συνεδρίασή του και ζήτησε ενδελεχή έρευνα. Όπως δήλωσε ο πρέσβης του ΟΗΕ του Κουβέιτ Μανσούρ αλ-Οταίμπι μετά τη συνάντηση: «Οι επιθέσεις σε τάνκερ συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εγκληματική πράξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης