Κολομβία: Ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από «πληρωμένους εκτελεστές»

Κολομβία: Ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από «πληρωμένους εκτελεστές»

Από το 2017 έχουν δολοφονηθεί έξι δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην χώρα

colombia-police
Δημοσιογράφος που εργαζόταν σε κοινοτικό ραδιόφωνο σε εμπόλεμη ζώνη στη νοτιοδυτική Κολομβία δολοφονήθηκε από πληρωμένους εκτελεστές που κινούνταν με μοτοσικλέτα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Λιμπάρδο Μοντενέγκρο, 42 ετών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας καθώς πήγαινε με τα πόδια στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του στην κοινότητα Σαμανιέγο (Ναρίνιο), διευκρίνισε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή προσκείμενη στις αρχές σε αυτή την επαρχία, που γειτονεύει με τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Ναρίνιο, τον Ουίλιαμ Πένια, ο δημοσιογράφος δέχθηκε πολλές σφαίρες.

Οι αρχές δεν έχουν διατυπώσει καμία εκτίμηση για το ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ή το εάν η ενέργεια συνδεόταν με τη δουλειά του θύματος.

Ο Λιμπάρδο Μοντενέγκρο, που σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχε δεχθεί απειλές, ήταν παραγωγός της ειδησεογραφικής εκπομπής El Despertador, που μεταδιδόταν από ραδιοφωνικό δίκτυο Samaniego Estereo, μέλος του δικτύου των Κοινοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών για την Ειρήνη και τη Συνύπαρξη, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).


Κλείσιμο


Η πρεσβεύτρια της ΕΕ στην Κολομβία, η Πατρίσια Γιομπάρτ, καταδίκασε τη δολοφονία. «Ελπίζουμε ότι μαζί με τη φωνή του δεν θα χαθεί η προσπάθεια μιας κοινότητας που αγωνίζεται για την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνύπαρξης», τόνισε η διπλωμάτισσα μέσω Twitter.

Η κοινότητα Σαμανιέγο ουσιαστικά ελεγχόταν από τη FARC ως την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό της ισχυρής οργάνωσης ανταρτών και τον μετασχηματισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας σε πολιτικό κόμμα.

Όμως έκτοτε το κράτος δεν έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στην επαρχία, όπου συγκρούονται πλέον μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) με αποστάτες των FARC, που δεν αποδέχονται τη συμφωνία ειρήνης.

Από τη αρχή της χρονιάς έχουν δολοφονηθεί 14 άνθρωποι στη Σαμανιέγο, ανάμεσά τους την 20ή Μαΐου η Πάουλα Ροσέρο, τοπική αντιπρόσωπος του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας αρχής αρμόδιας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της Ναρίνιο. Στην επαρχία αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιεργειών κόκας —του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης— στον πλανήτη.

Το Ίδρυμα για την Ελευθεροτυπία (FLIP) επίσης καταδίκασε τη δολοφονία του Λιμπάρδο Μοντενέγκρο με ανακοίνωσή της και κάλεσε την εισαγγελία να ερευνήσει αν η δουλειά του ήταν «το κίνητρο» των ανθρώπων που διέταξαν την εκτέλεσή του.

Από το 2017 έχουν δολοφονηθεί έξι δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό που απήχθησαν από αποστάτες των FARC που δρούσαν στη Ναρίνιο, υπενθύμισε το FLIP.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης