Νικαράγουα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 50 πολιτικοί κρατούμενοι

Νικαράγουα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 50 πολιτικοί κρατούμενοι

Είχαν συλληφθεί μαζί με εκατοντάδες άλλους διότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης

nikaragua
Οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι αποφυλακίστηκαν ακόμη 50 κρατούμενοι που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «πολιτικούς», άνθρωποι συνελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των ταραχών, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας της κεντρικής Αμερικής του αμφιλεγόμενου νόμου περί γενικής αμνηστίας, που ωφελεί όχι μόνο τους αντιπολιτευόμενους, αλλά και τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και τους παραστρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στην καταστολή των κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν τον Απρίλιο του 2018 στη Νικαράγουα εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και να μειώσει τις συντάξεις — μέτρα που μπήκαν στο συρτάρι πολύ μέσα σε μερικές ημέρες — διευρύνθηκαν και μετατράπηκαν σε εξέγερση εναντίον του προέδρου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η αντιπολίτευση καταδίκασαν τον νόμο περί αμνηστίας, στον οποίο είδαν μια απόπειρα να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Σε εφαρμογή του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε [το Σάββατο] από την εθνοσυνέλευση (...) αφέθηκαν ελεύθερα 50 πρόσωπα [που είχαν φυλακιστεί] για αδικήματα εναντίον της δημόσιας ασφάλειας και της κοινής ειρήνης», ενώ «η αποφυλάκιση [περισσότερων] φυλακισμένων για τέτοια αδικήματα βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας», ανέφερε η κυβέρνηση του Ορτέγα.

Ανάμεσα στους έγκλειστους που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης όπως οι δημοσιογράφοι Μαρλόν Πάουελ και Χάνσελ Βάσκες.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους πολιτικούς κρατούμενους αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετάσχουν εκ νέου σε διαδηλώσεις ή άλλες μορφές διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες όσους αντιμετώπιζαν ή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων.

Κλείσιμο
«Είμαι ελεύθερος, αλλά νιώθω ακόμα φυλακισμένος», δήλωσε ο Χάνσελ Βάσκες, ενώ ο Μαρλόν Πάουελ καταδίκασε τον νόμο περί αμνηστίας παρά την αποφυλάκισή του.

Ο Ορτέγα είχε υποσχεθεί ότι θα αποφυλακίζονταν οι άνθρωποι που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε μια χειρονομία καλής θέλησης για να ξαναρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ως και 800 αντιπολιτευόμενοι είχαν οδηγηθεί στις φυλακές από πέρυσι. Η κυβέρνηση έδινε πολύ χαμηλότερο αριθμό.

Κατά τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η κρίση στη Νικαράγουα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 325 ανθρώπους και προκάλεσε τους τραυματισμούς άλλων 2.000. Η κυβέρνηση μιλά για 199 νεκρούς, η αντιπολίτευση για 550.

Περίπου 62.000 άνθρωποι μετατράπηκαν εξάλλου σε πρόσφυγες εξαιτίας του κύματος της βίας, κατά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης