Βρετανία: «Φουντώνει» η μάχη για τον διάδοχο της Μέι

Βρετανία: «Φουντώνει» η μάχη για τον διάδοχο της Μέι

Πυρά εξαπολύουν οι υποψήφιοι - Στο επίκεντρο ο Μπόρις Τζόνσον και η δήλωσή του ότι δεν θα πληρώσει τα 40 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες εάν δεν τον ικανοποιήσει το σχέδιο Brexit

boris-johnson-ena
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία, με αφορμή τις δηλώσεις του για το Brexit.

Την ώρα που ξεκινά σήμερα και επισήμως η κούρσα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επί δύο θητείες δήμαρχος του Λονδίνου βομβαρίζεται με εσωκομματικά πυρά.

«Εάν τον ψηφίσετε, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει η Άμπερ Ραντ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών και υπουργός Εργασίας που εξέφρασε την υποστήριξή της στον Τζέρεμι Χαντ. Η Ραντ τόνισε ότι o Τζόνσον, ως υπέρμαχος ενός σκληρού Brexit δεν είναι κατάλληλος για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η χθεσινή δήλωση του Τζόνσον, ότι εφόσον γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα πληρώσει στην Ε.Ε. τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε η Μέι, εκτός αν οι Βρυξέλλες προτείνουν ένα καλύτερο Brexit, άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας των Συντηρητικών Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να ζητήσει και νέα παράταση στην ημερομηνία του Brexit αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα «παλέψει» το θέμα με την Ε.Ε. «Κατά την άποψή μου πρέπει να φύγουμε πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά αν χρειαστούμε λίγες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διευθετήσουμε κάποιες λεπτομέρειες πριν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μάικλ Γκοβ.

Κλείσιμο
Σε πιο σκληρή γραμμή κινείται ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, που και αυτός διεκδικεί την αρχηγία των Συντηρητικών. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να γίνει Brexit στις 31 Οκτωβρίου. «Θα κάνω ότι είναι στις δυνάμεις μας για να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται μια συμφωνία. Θα κάνω λοιπόν ότι μπορώ για να έχουμε συμφωνία αλλά αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ αποχώρησης χωρίς συμφωνία και να μην γίνει Brexit, θα επέλεγα αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Στις 13 Ιουνίου θα ξεκινήσει η έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του νέου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος. Τότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος. Η τελική μάχη μεταξύ των δύο που θα αναδειχθούν θα δοθεί τον Ιούλιο. Η τελική ετυμηγορία ανήκει στο σύνολο των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας στις 22 Ιουλίου, σε μία κούρσα που θα αναδείξει ένα νέο ηγέτη, ο οποίος με τη σειρά του θα επιδιώξει ένα «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ημερομηνίες - κλειδιά για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις

Η διαδικασία εποπτεύεται από μια ομάδα στελεχών του κόμματος, γνωστή ως «επιτροπή του 1922».

Σήμερα, οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων για την ηγεσία του κόμματος θα γίνουν δεκτές από τις 07:00 το πρωί έως τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα συμμετάσχουν σε αρκετούς γύρους ψηφοφοριών (η πρώτη στις 13 Ιουνίου) ώστε να μειωθεί ο ο αριθμός των υποψηφίων. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο. Οποιοσδήποτε υποψήφιος με 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται από τον επόμενο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Οποιοσδήποτε υποψήφιος συγκεντρώσει 32 ή λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί από τον επόμενο γύρο.

Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θέλει να ολοκληρώσει αυτό το τελικό στάδιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Οι Συντηρητικοί απαριθμούν περίπου 160.000 μέλη. Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάξειξης νέας ηγεσίας στο κόμμα. Θα παραμείνει επίσης η ίδια, ως ενεργός ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης