Έκρηξη με τραυματίες στη Λιόν - «Είναι επίθεση» λέει ο Μακρόν

Έκρηξη με τραυματίες στη Λιόν - «Είναι επίθεση» λέει ο Μακρόν

Πακέτο - βόμβα με καρφιά, μπουλόνια  και βίδες εξερράγη σε πεζόδρομο - Στους 13 οι τραυματίες, εκ των οποίων ένα παιδί   - Για επίθεση μιλά ο Μακρόν - Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε την έρευνα, αναζητείται ένας ύποπτος

lyon_main01
Συναγερμός σήμανε στη Λιόν από έκρηξη  παγιδευμένου πακέτου που σημειώθηκε  το απόγευμα σε πεζόδρομο της γαλλικής πόλης.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της Le Monde έχουν τραυματιστεί ελαφρά τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι, εκ των οποίων και ένα οκτάχρονο κοριτσάκι. Η  ίδια πηγή επισημαίνει ότι τις έρευνες για το περιστατικό ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική. 
 


Η έκρηξη σημειώθηκε  στη συμβολή των οδών Victor-Hugo και Sala μπροστά από το αρτοποιείο Brioche Doree στις 5.30 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Η οδός Victor Hugo κοντά στην πλατεία Bellecour, όπου εξερράγη ο μηχανισμός, έχει αποκλειστεί και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και πυροτεχνουργοί.

Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βόμβα περιείχε καρφιά, βίδες και μπουλόνια και είχε τοποθετηθεί μπροστά από το αρτοποιείο, στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται και ένας ύποπτος  που διέφυγε με ποδήλατο, αφού προηγουμένως είχε αφήσει το πακέτο έξω από τον φούρνο. Η πληροφορία αυτή όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.


Ο δήμαρχος του 2ου διαμερίσματος της Λιόν, Ντενίς Μπρολικιέρ, ανέφερε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ενώ άλλοι έφυγαν μόνοι τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Κλείσιμο

Για επίθεση έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία πρώτη αντίδραση, έκανε λόγο για «επίθεση από την οποία δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά υπήρξαν τραυματίες», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο του περιστατικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ αποφάσισε να μεταβεί επί τόπου και ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

"Εκείνη την ώρα εργαζόμουν, εξυπηρετούσα κάποιους ανθρώπους, όταν άκουσα ένα τεράστιο μπουμ. Αμέσως, κατέβηκα να δω τι συνέβαινε. Νόμιζα ότι είχε σχέση με τις εργασίες" στον δρόμο, όπου υπήρχε ένα εργοτάξιο, αφηγήθηκε ο Ομάρ Γκεζά, φούρναρης σε ένα κοντινό κατάστημα.
"Φτάνοντας εκεί, είδα έξι ανθρώπους αιμόφυρτους, ξαπλωμένους στο οδόστρωμα. Προσπαθήσαμε να τους μεταφέρουμε σε μια μπουτίκ για να τους δώσουμε τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν καταφέραμε πολλά πράγματα. Αμέσως καλέσαμε την αστυνομία και την πυροσβεστική", συνέχισε.

Η Εύα, μια 17χρονη μαθήτρια, αναζητούσε εναγωνίως έναν φίλο της. Η κοπέλα ήταν κάτωχρη και έτρεμε: βρισκόταν μόλις 15 μέτρα από το σημείο της έκρηξης. "Νόμιζα ότι έγινε τροχαίο ατύχημα (...) Τριγύρω μου έπεφταν ηλεκτρικά καλώδια, πλαστικά κομμάτια, χαρτόνια. Και ξαφνικά, ακούστηκαν σειρήνες, έφτασαν οι πυροσβέστες... Οι βιτρίνες είχαν σπάσει... Δεν καταλάβαινα τι γινόταν, είχα πάθε πανικό", είπε. Μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή, μάζεψε τους δυο τρομοκρατημένους μαθητές, τους έδωσε ένα ποτήρι νερό και ένα μήλο...
000_1GV6BJ
000_1GV7IF
000_1GV69N
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης