Ευρωεκλογές: Το πιο δυνατό σημείο του Τίμερμανς είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία του, γράφει το Politico

Ευρωεκλογές: Το πιο δυνατό σημείο του Τίμερμανς είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία του, γράφει το Politico

«Ενώ εκείνος κάνει λόγο για πείρα, άλλοι υπογραμμίζουν πως έχει μείνει υπερβολικά πολύ καιρό στον αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο πύργο των Βρυξελλών»

timmermans
Το πιο δυνατό σημείο του Φρανς Τίμερμανς, η βαθιά εμπειρία του στους κόλπους της ΕΕ, αποδεικνύεται και η μεγαλύτερη αδυναμία αυτού του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει η Ναόμι Ο'Λίρι στο Politico.eu.

Στη χώρα του, την Ολλανδία, το Εργατικό Κόμμα του Τίμερμανς αναμένεται να δεχθεί άλλο ένα «χαστούκι» στις εκλογές, καθώς έρχεται πέμπτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό μικρότερο του 8%. Και στις Βρυξέλλες, οι αντίπαλοι αυτού του πολύγλωσσου αντιπροέδρου της Κομισιόν, πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, εκμεταλλεύονται τη στενή σχέση του με τις Βρυξέλλες για να τον εμφανίσουν ως την ολλανδική ενσάρκωση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Ο Τίμερμανς θεωρείται πως ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματός του και την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε στην ολλανδική τηλεόραση ένα βίντεο του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον «Χανς Μπράσελμανς», ο οποίος μοιάζει στον Φρανς Τίμερμανς και παίζει με τανκς της ΕΕ στο πάτωμα μιας έπαυλης, ενώ μια φωνή μιλάει για τον μεγάλο μισθό του και τη συγκαταβατική στάση του έναντι των ολλανδών ψηφοφόρων.

«Ο Τίμερμανς είναι ένα καλό παράδειγμα των προσώπων που παίρνουν σήμερα τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες», λέει στο Politico ο σοσιαλιστής βουλευτής Πέτερ Κβιντ. «Η απάντησή τους σε κάθε πρόβλημα είναι περισσότερη Ευρώπη και, αν δεν βλέπουν πρόβλημα, θα βρούν και πάλι κάποιο λόγο για περισσότερη Ευρώπη».

Ο Τίμερμανς κατάγεται από την επαρχία Λίμπουργκ, μια στενή λωρίδα ολλανδικής γης ανάμεσα στη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι ομιλίες του συχνά αρχίζουν με οικογενειακές ιστορίες, τις οποίες χρησιμοποιεί για να αφηγηθεί την ιστορία της Ευρώπης: ο σοσιαλιστής ανθρακωρύχος παππούς, που έζησε για να δει υπερήφανος τον εγγονό του να αποφοιτά από το πανεπιστήμιο· η μητέρα, που παρακολουθούσε από έναν λόφο ενώ βρετανικές βόμβες έκαιγαν τη γειτονική πόλη του Άαχεν· ο πατέρας, μέλος της στρατιωτικής αστυνομίας που περιπολούσε σύνορα που τα εγγόνια του δεν γνώρισαν ποτέ.

Η διεθνής ζωή του Τίμερμανς άρχισε νωρίς. Πήγε Δημοτικό στο Βέλγιο, ήταν μέλος των γαλλόφωνων προσκόπων, φοίτησε σε αγγλικό διεθνές σχολείο στη Ρώμη και σε πανεπιστήμια στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Εκτός από τοπικές ολλανδικές διαλέκτους, μιλάει ακόμη γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά και αγγλικά. Έγινε διπλωμάτης, βουλευτής και στη συνέχεια ένας δημοφιλής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δημοσιοποιούσε τα ταξίδια του ανά τον κόσμο στο Facebook και τους πολλούς «ακολούθους» του.

Κλείσιμο
Υπάρχουν δύο τρόποι για να δει κανείς τον Φρανς Τίμερμανς, σημειώνει η Ναόμι Ο'Λίρι στο Politico. Οι υποστηρικτές του βλέπουν την πολυπολιτισμική διάστασή του ως ένα δυνατό του σημείο. Για τους αντιπάλους, είναι ελιτιστής και αλαζόνας. Ενώ εκείνος κάνει λόγο για πείρα, άλλοι υπογραμμίζουν πως έχει μείνει υπερβολικά πολύ καιρό στον αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο πύργο των Βρυξελλών.

Πηγή: Politico.eu
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης