ΗΠΑ: Σαρωτικές αλλαγές στο μεταναστευτικό προανήγγειλε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Σαρωτικές αλλαγές στο μεταναστευτικό προανήγγειλε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα που θα δίνει προτεραιότητα στους νέους, αγγλόφωνους, ειδικευμένους εργαζόμενους

21123774
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο μεταναστευτικό σύστημα με στόχο να δίνεται προτεραιότητα στο εξής σε νέους, μορφωμένους, αγγλόφωνους υποψηφίους στους οποίους θα έχει γίνει πρόταση να εργαστούν στη χώρα, αντί για ανθρώπους που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με Αμερικανούς πολίτες.

Το σχέδιο του Τραμπ έχει ως στόχο να ενώσει τους Ρεπουμπλικανούς ορισμένοι εκ των οποίων θέλουν να δώσουν ώθηση στη νόμιμη μετανάστευση, ενώ άλλοι να την περιορίσουν, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2020.

"Αν για κάποιον λόγο, πιθανώς πολιτικό, δεν μπορέσουμε να πείσουμε τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν αυτό το αξιοκρατικό, υψηλής ασφαλείας σχέδιο, τότε θα το εγκρίνουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν πάρουμε πίσω τη Βουλή (των Αντιπροσώπων), διατηρήσουμε τη Γερουσία και, φυσικά, κρατήσουμε την προεδρία", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων σε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και βουλευτές και σε μέλη της κυβέρνησής του.

Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα του 1,1 εκατομμυρίου μεταναστών που εγκαθίστανται νόμιμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι στους οποίους δίνονται πράσινες κάρτες λόγω των οικογενειακών δεσμών τους με Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ προτείνει να διατηρηθεί αυτός ο αριθμός, αλλά να υιοθετηθεί ένα "αξιοκρατικό" σύστημα, παρόμοιο με εκείνο του Καναδά. Με βάση αυτό το σχέδιο, όπως λέει, το 57% των πράσινων καρτών θα δίνεται στο εξής με βάση τις ικανότητες και τα προσόντα των υποψηφίων.

"Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα κάνουμε είναι ότι θα ανεβάσουμε το ποσοστό των μεταναστών υψηλής ειδίκευσης από το 12% στο 57% και θέλουμε μαλιστα να δούμε αν μπορούμε να το θέσουμε ακόμη υψηλότερα. Αυτό θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς", είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να γίνει υποχρεωτική η εκμάθηση αγγλικών από τους μετανάστες οι οποίοι θα περνούν από εξετάσεις πριν να εγκριθεί το αίτημά τους.

Κλείσιμο
Λίγο πριν εκφωνήσει αυτήν την ομιλία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε "υπεροπτικό" τον όρο "αξιοκρατία". "Μας λένε ότι η οικογένεια στερείται αξίας; Μας λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ήρθαν στις ΗΠΑ, στην ιστορία της χώραρς, δεν έχουν αξία επειδή δεν έχουν πτυχίο μηχανικού;" διερωτήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με τον Στίβεν Μίλερ, έναν σύμβουλό του, γνωστό για τις σκληροπυρηνική στάση του απέναντι σε θέματα μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος θα χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών για να περάσει την πρότασή του από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, επέκρινε τον Λευκό Οίκο επειδή δεν συμβουλεύτηκε τους Δημοκρατικούς εκπροσώπους στα δύο Σώματα, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έδειξε έλλειψη σοβαρότητας.

Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα, ώστε να μην μπαίνουν παράνομα οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, αλλά και για να μειωθούν οι αιτούντες άσυλο. Δεν ασχολείται όμως με το ακανθώδες ζήτημα του τι θα γίνει με τους περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ –κάποιοι από αυτούς εδώ και πολλά χρόνια– και πώς θα προστατευθούν οι "Ονειροπόλοι" (Dreamers), οι άνθρωποι που έφτασαν παράνομα όταν όμως ήταν ακόμη ανήλικοι.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης