Η Τουρκία αρνείται αναβολή της παραλαβής των S-400 και συζητά με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία αρνείται αναβολή της παραλαβής των S-400 και συζητά με τις ΗΠΑ

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συζητά με την Αμερικανική πλευρά τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά S-400 – Ωστόσο, οι ΗΠΑ εμμένουν στην αντίθεσή τους με τη συγκεκριμένη αγορά

cavusoglou_1
Η Τουρκία συζητεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οξυνθεί σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του NATO.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροπλάνων F-35, καθώς και την αγορά εκ μέρους της των αεροπλάνων αυτών, για τα οποία η Ουάσινγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεριωθούμενα αυτά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε σ' αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκρθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σ' αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσινγκτον τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε σήμερα την προφυλάκιση του εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο Μετίν Τοπούζ και όρισε για τις 28 Ιουνίου την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του με κατηγορίες για κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορος του Τοπούζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης