Ρώσοι χάκερς «μπήκαν» σε φακέλους εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη Φλόριντα το 2016

Ρώσοι χάκερς «μπήκαν» σε φακέλους εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη Φλόριντα το 2016

Ο κυβερνήτης αρνήθηκε να αποκαλύψει τις χώρες που χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων υποκλοπής

hacjer
Ρώσοι χάκερς κατόρθωσαν να διεισδύσουν επιτυχώς σε φακέλους εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε δύο κομητείες στην Φλόριντα το 2016, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, μετά από μία συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, με αξιωματούχους του FBI, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), σύμφωνα με το Politico.

Ο κυβερνήτης αρνήθηκε να αποκαλύψει τις χώρες που χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων υποκλοπής, λέγοντας στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι το FBI του υπόδειξε την υπογραφή εμπιστευτικής συμφωνίας για την μη αποκάλυψη των σχετικών πληροφοριών.

Ωστόσο, η στάση αυτή του κυβερνήτη μπορεί να δρομολογήσει δικαστικές διαμάχες, με δεδομένη την ισχύουσα νομοθεσία στην Φλόριντα για την δημοσιοποιήσει σχετικών πληροφοριών δημοσίου ενδιαφέροντος.

“Η όλη κατάσταση δεν έχει προηγούμενο,” δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝτεΣάντις Ελέν Φερέ.

Η ρωσική προσπάθεια στοχοποίησης της αναφερόμενης αμερικανικής πολιτείας, είναι γνωστή εδώ κι αρκετό καιρό, χωρίς ωστόσο, να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες.

Τον Μάρτιο, η Φλόριντα επικαλέστηκε το πόρισμα της αναφοράς του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, το οποίο και συμπέρανε ότι τουλάχιστον μία κομητεία στην Φλόριντα δέχθηκε επιτυχή ηλεκτρονική επίθεση.

Κλείσιμο
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σοκ στους αξιωματούχους της πολιτείας που υποστήριζαν ότι οι προσπάθειες ηλεκτρονικής παραβίασης των εκλογικών δεδομένων και στοιχείων ήταν ανεπιτυχείς, ενώ οι ίδιοι είχαν αναλάβει δράση για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Από την πλευρά του, ο ΝτεΣάντις υποστήριξε ότι η “εισβολή” των Ρώσων χάκερς δεν επηρέασε την ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται μέσω ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος.

Όπως είπε ο κυβερνήτης δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι χάκερς αλλοίωσαν κάποια από τα δεδομένα στα οποία είχαν πρόσβαση.

“Δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση σε δεδομένα, πέραν της πρόσβασης σε στοιχεία, τα οποία είχαν την ηλεκτρονική δυνατότητα να πάρουν,” είπε ο ΝτεΣάντις.

Ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της συνάντησης με τον ΝτεΣάντις σε μία γραπτή ανακοίνωση.

“Το FBI διέθεσε πληροφορίες για την προσπάθεια πρόσβασης στον Επόπτη των Εκλογών που ελέγχει όλα τα σχετικά δίκτυα στην πολιτεία. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εντόπισαν κάποια ύποπτη δραστηριότητα στην διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων ή στην διατάραξη της, στις εκλογές του 2016 ή του 2018,” σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI.

Αξιωματούχοι του FBI έχουν προγραμματίσει για σήμερα μία συνάντηση με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, ενώ προγραμματίζουν για αύριο την διεξαγωγή μιας απόρρητης ενημέρωσης σε ολόκληρη της κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Φλόριντας στο Κογκρέσο.

Ο Σκοτ από την πλευρά του θα ζητήσει από το FBI να αποχαρακτηρίσει τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η Μπάρμαρα Πέτερσεν, πρόεδρος του ιδρύματος (First Amendment Foundation) δήλωσε ότι μια σειρά προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων καθιστά ξεκάθαρο ότι η Φλόριντα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών στην περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές, έχουν -εκ των προτέρων- γίνει γνωστές στους ίδιους.

Η ίδια υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να ισχύσει ακόμη και για έγγραφα στα οποία ο ΝτεΣάντις είχε πρόσβαση χωρίς να του έχουν επιδοθεί.

Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι η σχετική νομοθεσία (open records law) δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όσες πληροφορίες δόθηκαν προφορικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες στον ΝτεΣάντις.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Στέφανι Μέρφι και Μάικλ Βαλτζ που ζήτησαν από το FBI την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας από την Φλόριντα, χαρακτήρισαν ως “ανησυχητική” την είδηση για τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι δύο κομητείες.

“Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα μέσα στην εβδομάδα για το τι συνέβη, αλλά και για το τι κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αποτροπή και πρόληψη μελλοντικών κυβερνοεπιθέσεων στα εκλογικά συστήματά μας,” ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ρούμπιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης