Βραζιλία: Οκτώ νεκροί από επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Βραζιλία: Οκτώ νεκροί από επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ενός μεγάλου εμπόρου ναρκωτικών στη φαβέλα Μαρέ

rio_mare
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε αστυνομική επιχείρηση στη Μαρέ, μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Οκτώ ύποπτοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Μαρέ», είπε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων στατιστικών που αποκαλύπτουν ότι η αστυνομία στο Ρίο ντε Ζανέιρο σκότωσε αριθμό ανθρώπων που αποτελεί ρεκόρ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο σκοπός της επιχείρησης. Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, στόχος ήταν να συλληφθεί ένας σημαντικός διακινητής ναρκωτικών.

Στην εφαρμογή για κινητά «Onde tem tiroteio» («Πού γίνεται ανταλλαγή πυρών;»), η οποία ενημερώνει τους χρήστες της σε πραγματικό χρόνο για τα βίαια επεισόδια που καταγράφονται καθημερινά στη μεγαλούπολη, καταγράφηκε πως εκτυλίχθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε ένα σημείο στην αχανή φτωχογειτονιά Μαρέ αργά χθες το πρωί.

Κάτοικοι ανήρτησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στα οποία ακούγονται πολλές ριπές όπλων κι ο εκκωφαντικός βόμβος της μηχανής ενός ελικοπτέρου που πετούσε στην περιοχή.

Φωτογραφίες εικονίζουν μέλη της ορχήστρας κλασικής μουσικής «Maré do Amanhã» («Η Αυριανή Μαρέ») που υποχρεώθηκαν να βγουν από την αίθουσα όπου γινόταν μάθημα και πρόβα και να καταφύγουν σ' έναν διάδρομο, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν από αδέσποτες σφαίρες.

Κλείσιμο
Η ορχήστρα, τα μέλη της οποίας είναι νέοι από την φτωχή συνοικία, έγινε διάσημη στη Βραζιλία όταν είχε ταξιδέψει στη Ρώμη για να παίξει ενώπιον του πάπα Φραγκίσκου τον Ιούλιο του 2017.

Η Μαρέ είναι η φαβέλα όπου γεννήθηκε η δημοτική σύμβουλος Μαριέλε Φράνκου, η δολοφονία της οποίας τον Μάρτιο του 2018 προκάλεσε τεράστιο σάλο στη Βραζιλία και διεθνώς.

Τον Ιανουάριο, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση σε άλλη φαβέλα, κοντά στο κέντρο του Ρίο. Εννέα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόνο ένα οίκημα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο, 434 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ή από πυρά αστυνομικών, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το σύνολο αυτό -- πέντε νεκροί την ημέρα -- είναι το υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές από τις αρχές της Πολιτείας, το 1998.

Τα δεδομένα αυτά καταγράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του κυβερνήτη Ουίλσον Βίτσελ, πρώην πεζοναύτη που εξελέγη κυρίως λόγω της ταύτισής του στο πεδίο της πολιτικής για την ασφάλεια με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος ανέλαβε επίσης καθήκοντα τον Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης