Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ «λυπούνται» για τις απώλειες αμάχων

afganistan

Περισσότερους άμαχους σκότωσαν οι ΗΠΑ και οι Αφγανικές δυνάμεις παρά οι Ταλιμπάν

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εξέφρασε τη λύπη του μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του ΟΗΕ η οποία καταγράφει ότι οι αμερικανικές και οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους αμάχους από ό,τι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ( ΙΚ) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Λυπούμαστε βαθιά για κάθε απώλεια της ζωής αθώου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Δεν στοχοθετούμε ποτέ αθώους», ανέφερε μέσω Twitter ο Χαλιλζάντ, που επρόκειτο να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2001 οι διεθνείς και οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους αμάχων (305) από ό,τι οι Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις ανταρτών (227) το πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Κάνουμε τα πάντα για να αποφεύγουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά η αληθινή λύση είναι μια συμφωνία ειρήνης ή τουλάχιστον η αποκλιμάκωση της βίας ενόσω επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε ακόμη ο Χαλιλζάντ.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, η Resolute Support, διαβεβαίωσε ότι τηρεί τους «πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την ακρίβεια και την υπευθυνότητα» μέσω του εκπροσώπου της, του συνταγματάρχη Ντέιβ Μπάτλερ.

Σκοπός των νατοϊκών και των αμερικανικών δυνάμεων είναι να έχουν «ακρίβεια» σε «όλες τις επιχειρήσεις» τους, συνέχισε ο συνταγματάρχης Μπάτλερ, προσθέτοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουν τα δεινά [των αμάχων] είναι να σταματήσουν οι μάχες» κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέρη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ήταν θέλημα του αλλάχ

δε χρειάζονται απολογίες και συγγνώμες, ειδικά για τους μουσουλμάνους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump_erdogan_main

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία

32
us_tramp

Προκειμένου να δικαιολογήσει την κίνηση απόσυρσης των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ έγραψε ότι μετά την ολοκληρωτική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με το σκεπτικό να αφήσει τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους

17