ΗΠΑ-Β. Κορέα: Ο Τραμπ ενέκρινε το ποσό των 2 εκατ. για τη φροντίδα του φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ

ΗΠΑ-Β. Κορέα: Ο Τραμπ ενέκρινε το ποσό των 2 εκατ. για τη φροντίδα του φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ

Ο 22χρονος Αμερικανός φοιτητής ήταν υπό κράτηση για 17 μήνες από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ και απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017, λίγο μετά την επιστροφή του στο Οχάιο

ott-warmbier
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πληρωμή του λογαριασμού ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε εκδώσει και παραδώσει στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα για να καλύψει τα έξοδά της για τη φροντίδα που παρείχε στον 22χρονο φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ, ο οποίος βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και πέθανε τον Ιούνιο του 2017 λίγο μετά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Οχάιο, έπειτα από 17μηνη κράτηση στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα τιμολόγιο παραδόθηκε στον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζόσεφ Γιουν ώρες προτού ο Γουόρμπιρ, φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, επιστρέψει αεροπορικώς από την Πιονγκγιάνγκ στις 13 Ιουνίου του 2017. Ο Γουόρμπιρ πέθανε έξι μέρες αργότερα.

Ο Γιουν, που του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, απάντησε με mail "Δεν μπορώ να σχολιάσω/επιβεβαιώσω διπλωματικές ανταλλαγές".

Ο Αμερικανός απεσταλμένος που εστάλη στην Βόρεια Κορέα για την επιστροφή του Γουόρμπιρ, υπέγραψε μια συμφωνία για να πληρωθεί ο λογαριασμός χρέωσης ιατρικών υπηρεσιών, έπειτα από οδηγίες που έλαβε από τον Τραμπ, τόνισε η Post, που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

"Δεν σχολιάζουμε διαπραγματεύσεις ομήρων, και για αυτό τον λόγο είναι τόσο επιτυχημένες υπό αυτή την κυβέρνηση", απάντησε στο Reuters η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο λογαριασμός εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και παρέμενε απλήρωτος μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post. Δεν είναι γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε αργότερα τον λογαριασμό.

Κλείσιμο
Ο Ότο Γουόρμπιρ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 17 μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης