Πούτιν: Τίποτα κακό στο να δοθούν ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους της αν. Ουκρανίας - Καταδικάζει η ΕΕ

Πούτιν: Τίποτα κακό στο να δοθούν ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους της αν. Ουκρανίας - Καταδικάζει η ΕΕ

Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Μόσχας

puti12
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόφαση να δοθεί στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας γρήγορη πρόσβαση σε ρωσικά διαβατήρια δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν ήδη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν είπε πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Ουγγαρία δίνουν υπηκοότητα σε πολίτες που κατάγονται από τις χώρες αυτές και ζουν εκτός των συνόρων τους.

«Προκάλεσε αρνητική αντίδραση. Είναι περίεργο», είπε ο Πούτιν.

«Είναι οι Ρώσοι στην Ουκρανία χειρότεροι από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς ή τους Ούγγρους; Δεν βλέπω τίποτε ασυνήθιστο εδώ.»

Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Αντάρτες άρχισαν να αμφισβητούν την κυριαρχία της ουκρανικής κυβέρνησης στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ το 2014. Η Μόσχα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το πρακτορείο Reuters, όμως Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι παρείχαν υλική υποστήριξη.

Κλείσιμο
Πέντε χρόνια πολέμου στην ανατολική Ουκρανία έχουν οδηγήσει στον θάνατο 13.000 ανθρώπων παρότι έχει υπογραφεί μια θεωρητική κατάπαυση του πυρός το 2015.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, είπε πως η ρωσική κίνηση δείχνει πως η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «αυξάνει» τις εντάσεις με το Κίεβο, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Γαλλία καταδίκασαν με τη σειρά τους σε μια ανακοίνωση τη ρωσική απόφαση, εκτιμώντας πως «αντιβαίνει στο πνεύμα και στους σκοπούς των συμφωνιών του Μινσκ».

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον Ζελένσκι αν εφαρμόσει μια διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης