Σρι Λάνκα: «Τρομοφόβος» στο Κολόμπο - Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους θεωρείται ύποπτος

Σρι Λάνκα: «Τρομοφόβος» στο Κολόμπο - Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους θεωρείται ύποπτος

Τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων φέρεται να έχει εντοπίσει η Ουάσινγκτον - Οι ΗΠΑ βλέπουν εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στις αιματηρές επιθέσεις - Έχουν συλληφθεί 40 ύποπτοι

ri00
Κλίμα φόβου και τρόμου στο Κολόμπο. Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα θεωρείται ύποπτος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη τα τοπικά ΜΜΕ. 

Την ώρα που οι πολίτες θάβουν τους νεκρούς τους από τις αιματηρές επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, οι πολιτικοί «τρώγονται» μεταξύ τους εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες εκατέρωθεν για την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών ότι επίκεινται τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων.  Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον γνωρίζει μόνο το όνομά του και προσπαθεί να μάθει περισσότερα στοιχεία όπως την εθνικότητά του.

ri12
ri13


Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Κλείσιμο
Οι αμερικανικές αρχές ευελπιστούν ότι ερευνώντας το προφίλ του ατόμου, θα προκύψουν στοιχεία που θα ρίξουν φως στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα έχουν «τα χαρακτηριστικά» μιας επίθεσης εμπνευσμένης από το Ισλαμικό Κράτος, εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας του προγραμματισμού των πολλαπλών επιθέσεων και της βίαιης φύσης τους.

Σύμφωνα πάντα με το CNN, το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα έχουν «τα χαρακτηριστικά» μιας επίθεσης εμπνευσμένης από το Ισλαμικό Κράτος, εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας του προγραμματισμού των πολλαπλών επιθέσεων και της βίαιης φύσης τους, όπως σχολιάζει το αμερικάνικο δίκτυο.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον προσπαθεί να κατανοήσει τον βαθμό εμπλοκής του Ισλαμικού Κράτους σε ότι αφορά την «διευκόλυνση» των επιθέσεων, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, προσθέτει το CNN.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να βρουν κατά πόσο οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους παρείχαν σχεδιασμό, χρηματοδότηση, εξοπλισμό για την κατασκευή των βόμβων και εάν υπήρξαν συναντήσεις με τους δράστες της Σρι Λάνκα.

«Εξακολουθούμε να εξετάζουμε πιθανές διασυνδέσεις και τον βαθμό εμπλοκής της τρομοκρατικής οργάνωσης», τόνισε ο αξιωματούχος.

ri14
ri15


Ήδη οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν συλλάβει 40 υπόπτους, ενώ τα μέσα ενημέρωσης κατονομάζουν τους ισλαμιστές Ζαχράν Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ ως τους βομβιστές αυτοκτονίας που ευθύνονται για δύο από τις επιθέσεις της Κυριακής.

Μάλιστα ο πρώτος είχε προετοιμάσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα με απειλές κατά των «απίστων». Οι αρχές της Σρι Λάνκα θεωρούν ότι πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις βρίσκεται η ισλαμιστική οργάνωση «National Thowheeth Jama'ath» (ΝTJ) η οποία εμπλέκεται σε περσινά περιστατικά βανδαλισμού βουδιστικών ναών.

Όπως ανέφεραν υπουργοί και ο αρχηγός της αστυνομίας και παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προειδοποιήσεις για επαπειλούμενες επιθέσεις της «NTJ» είχαν δοθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες από τις αρχές Απριλίου, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Τώρα, ο πρωθυπουργός καλωσορίζει τις υπηρεσίες οποιασδήποτε τρίτης χώρας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και παράλληλα θέτει υπό αποκλεισμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποφύγει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι είχε «πλήρη μεσάνυχτα» για τις προειδοποιήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα οι πολίτες κηδεύουν τους νεκρούς τους την ώρα που εντείνεται η κόντρα μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας για το ποιος έχει το «πάνω χέρι». Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα έχει βάλει στο περιθώριο τους τελευταίους μήνες τον πρωθυπουργό αποκλείοντάς τον ακόμη και από το υπουργικό συμβούλιο.

Μάχη εξουσίας

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο εξαιτίας της κόντρας του με τον πρόεδρο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαιθριπάλα Σιρισένα απέπεμψε την κυβέρνηση Βικραμεσίνγκε διορίζοντας ως πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Παράλληλα είχε προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το υφιστάμενο κοινοβούλιο ήταν πολύ αμφίβολο εάν θα παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η κίνησή του αυτά ανατράπηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που οδήγησε τον Ιανουάριο σε αποκατάσταση της κυβέρνησης Βικρεμεσίνγκε και του κοινοβουλίου, σε μία τεταμένη πολιτική ανακωχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος Σιρισένα στηρίζει την συνεργασία της χώρας του με την Κίνα ενώ ο πρωθυπουργός Βικρεμεσίνγκε κάνει «ανοίγματα» στην Κίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης