Εκλογές στην Ουκρανία: Debate... σόου Ποροσένκο - Ζελίνσκι δύο ημέρες πριν τις κάλπες

Εκλογές στην Ουκρανία: Debate... σόου Ποροσένκο - Ζελίνσκι δύο ημέρες πριν τις κάλπες

Οι δύο αντίπαλοι  διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώπιον 22.000 υποστηρικτών τους στο Ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου

21009661
Ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά, οι δύο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, αντάλλαξαν... «φιλοφρονήσεις» στο πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ τους σε ένα στάδιο της χώρας.

Δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 41χρονος κωμικός Βολοντιμίρ Ζελένσκι –το μεγάλο φαβορί– και ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, 53 ετών, διασταύρωσαν τα ξίφη τους συγκρούστηκαν ενώπιον 22.000 υποστηρικτών τους στο Ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου.

"Πώς γίνεται η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες, να κυβερνιέται από τον πλουσιότερο άνθρωπο στην ιστορία της; Πόσα χρήματα χρειάζεστε ακόμη για να πείτε ότι έχετε αρκετά;" είπε ο Ζελένσκι στον πρώην επιχειρηματία ο οποίος κατηγορείται ότι απέφυγε να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

"Βλέπουμε μια πλήρη ανικανότητα. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που απαιτούν από τον πρόεδρο θάρρος και διεθνή εμπειρία. Πώς σκοπεύει αυτός (σ.σ. ο Ζελένσκι) να αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων;", απάντησε ο Ποροσένκο.

Η τελευταία ευκαιρία του Ποροσένκο να κλείσει την ψαλίδα

Αυτό το ντιμπέιτ συνιστά την τελευταία ευκαιρία για τον Ποροσένκο για να κλείσει την ψαλίδα που τον χωρίζει από τον άπειρο στην πολιτική καλλιτέχνη, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις προηγείται με ποσοστό άνω του 70%.

Ο Ποροσένκο υποστήριξε ότι ο αντίπαλός του "γελοιοποιεί" τη χώρα και τον κατηγόρησε για "αδυναμία" και ανικανότητα να κυβερνήσει. "Ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να ξέρει τι σχεδιάζει να κάνει ένας προεδρικός υποψήφιος αν η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, πώς θα νικήσει τον εχθρό αντί να διαδίδει τα ρωσικά ψέματα", είπε.

Κλείσιμο
Ο απερχόμενος πρόεδρος επέμεινε στην απειρία του αντιπάλου του, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος πρέπει να κυβερνά και όχι οι βοηθοί και οι σύμβουλοί του. "Προς το παρόν, έχουμε μόνο ένα ωραίο, ακριβό περιτύλιγμα, πίσω από το οποίο ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι θέλει: κάποιοι βρίσκουν χαμηλότερους δασμούς, άλλοι μισθούς ύψους 4.000 δολαρίων για τους εκπαιδευτικούς, αυξήσεις στις συντάξεις και κάποιοι βρίσκουν την επιστροφή στη Ρωσική Ομοσπονδία", είπε.

Ζελένσκι: Είμαι η καταδίκη σου 

Ο Ζελένσκι, που χαρακτήρισε τον Ποροσένκο "λύκο με προβιά προβάτου", τόνισε ότι "δεν είναι αντίπαλός του" αλλά θα είναι "η καταδίκη του".

"Με ρωτήσατε για τον πόλεμο. Είμαστε ήδη σε πόλεμο. Και εσείς, ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να απαντήσετε: γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμη ο πόλεμος;". Υποσχέθηκε επίσης ότι, εφόσον εκλεγεί, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να "ξεφορτωθεί" όσους διατηρούν δεσμούς με τον Ποροσένκο. Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία.

"Θα σας πω αυτό: όσοι παραβιάζουν τον νόμο (...) θα βρεθούν στη φυλακή", επέμεινε.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ-σόου, και οι δύο υποψήφιοι γονάτισαν για να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ήταν ο πρώτος που γονάτισε, ενώπιον των θεατών, καλώντας τον Ποροσένκο να κάνει το ίδιο. Ο απερχόμενος πρόεδρος γύρισε την πλάτη του στο κοινό και γονάτισε επίσης, κοιτάζοντας την ουκρανική σημαία.

"Βλέπεις, δεν είναι δύσκολο να είσαι άνθρωπος", σχολίασε ο Ζελένσκι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης