Ολλανδία: Οι τυροκόμοι στην πόλη Γκούντα ανησυχούν για τους αμερικανικούς δασμούς

p_edam

Δύο διάσημα ολλανδικά τυριά, το γκούντα και το ένταμ είναι μεταξύ των αγροτικών ευρωπαϊκών προϊόντων που απειλούνται με τους αμερικανικούς δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τραμπ στις 8 Απριλίου

Περιτριγυρισμένος από 15κιλα κεφάλια τυρί έτοιμα να μεταφερθούν σε κάρα που σέρνουν άλογα, ένας κτηνοτρόφος στην ολλανδική πόλη Γκούντα βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν έμπορο τυριού που φορά τα παραδοσιακά ξύλινα σαμπό.

Κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και χτυπώντας τις παλάμες τους μέχρι να κλείσουν τη συμφωνία, αναπαριστούν ένα τελετουργικό δημοπρασίας που χρονολογείται στον μεσαίωνα. Αυτές τις μέρες όμως στην ιστορική αγορά τυριού –που πλέον είναι τουριστική ατραξιόν- το κλίμα είναι πιο βαρύ.

Δύο διάσημα ολλανδικά τυριά, το γκούντα Ολλανδίας και το ένταμ Ολλανδίας, είναι μεταξύ των αγροτικών ευρωπαϊκών προϊόντων που απειλούνται με τους αμερικανικούς δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τραμπ στις 8 Απριλίου.

«Εάν δεν μπορούν να εξαχθούν στην Αμερική, θα πρέπει να βρούμε άλλη διέξοδο», δήλωσε ο Γιαν ντε Χούι, συνταξιούχος παραγωγός τυροκομικών που παίζει τον ρόλο του έμπορα. Γνωρίζει ότι αυτό θα σημαίνει την αποδοχή χαμηλότερων τιμών. «Άρα ανησυχούμε πολύ για αυτή την απειλή από τον Τραμπ. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί».

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκές εξαγωγές ύψους 11 δισ. δολαρίων με αφορμή τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus και η Ευρώπη απειλεί να ανταποδώσει για τις αμερικανικές φοροαπαλλαγές προς την Boeing, μια διαμάχη που κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη αφήνει την ολλανδική βιομηχανία τυριών.

Η Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, στέλνει κάθε χρόνο στην αμερικανική αγορά τυροκομικά προϊόντα αξίας 78 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας.

Κατά ειρωνεία της τύχης, η πόλη Γκούντα απένειμε στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ολλανδία Πιτ Χόκστρα έναν τιμητικό τίτλο - Waegemeester, ή ‘Ο μετρ του ζυγίσματος’ - μόλις μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί η απειλή περί δασμών.

«Δεν νομίζω ότι ο πρεσβευτής Χόκστρα θα πρέπει να δώσει πίσω αυτόν τον τιμητικό τίτλο», δήλωσε ο παραγωγός τυριού γκούντα Γιόχαν ντε Βιτ. «Εάν τον ζητήσουμε τώρα πίσω, θα έχουμε μόνο αρνητικές επιπτώσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΟΛΙΑ

Ευχαριστώ

την Ολλανδία που πρόσφερε στον κόσμο ένα τόσο θεσπέσιο τυρί για τον απλό πολίτη , τη γκούντα ! Γκούντα & Έμμενταλ , είμαι ευγνώμων και υπερήφανη ως Ευρωπαία ! Κάποιος να καταργήσει το βρωμότυρο ! Τη μπόχα , για το Θεό !!! Βάθης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

state_turkey

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις «σοβαρές συνέπειες» που θα επιφέρει στις αμυντικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος

WHITE

Ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τόνισε η Julie Rayman