Ουγκάντα: Απήγαγαν Αμερικανίδα και ζητούν λύτρα 500.000 δολάρια

Ουγκάντα: Απήγαγαν Αμερικανίδα και ζητούν λύτρα 500.000 δολάρια

Οι τέσσερις ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε βανάκι που μετέφερε τουρίστες κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο εθνικό πάρκο

uganda_park
Ένοπλοι απήγαγαν χθες το βράδυ μια Αμερικανίδα τουρίστρια και τον οδηγό της από το Εθνικό Πάρκο Queen Elizabeth, στη νοτιοδυτική Ουγκάντα, στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τους δράστες να απαιτούν να τους καταβληθούν ως λύτρα το ποσό των 500.000 δολαρίων.

Οι τέσσερις ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα χθες, μεταξύ 17.00 και 19.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σε ένα βανάκι, όπου επέβαιναν τουρίστες, που βρίσκονταν σε ξενάγηση στο εθνικό πάρκο, εξηγεί σε ένα δελτίο Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οφουόνο Οπόντο.

Η ουγκανέζικη αστυνομία διευκρίνισε ότι οι άνδρες υπό την απειλή όπλου αιφνιδίασαν τους τέσσερις επιβάτες του οχήματος, ενώ απήγαγαν στη συνέχεια την 35χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια, Κίμπερλι Σου Έντεκοτ, και τον οδηγό της Ζαν Πολ, υπήκοο Ουγκάντας.

Κατόπιν, άρπαξαν τα κλειδιά του βαν, αφήνοντας πίσω τους άλλους δύο επιβάτες, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν και ειδοποίησαν τις αρχές.

«Οι απαγωγείς, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του θύματος, ζήτησαν να τους καταβληθεί το ποσό των 500.000 αμερικανικών δολαρίων (445.000 ευρώ), είπε η Πόλι Ναμάγιε, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Ουγκάντας, σε ένα δελτίο τύπου.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα λύτρα ήταν η αιτία της απαγωγής».

Κλείσιμο
Στο πάρκο αναπτύχθηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας για να «ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας», όπως και να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη σύλληψη των απαγωγέων και την απελευθέρωση των απαχθέντων, σημειώνει η Ναμάγιε.

Το εθνικό πάρκο Queen Elizabeth, ένα από τα διασημότερα στην ανατολική Αφρική και το δημοφιλέστερο για τους τουρίστες στην Ουγκάντα, εκτείνεται σε μια έκταση 1.978 τετραγωνικών χλμ. Βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνορεύει ιδίως με το ανατολικό τμήμα της, μια ασταθή περιοχή που λυμαίνονται ένοπλες οργανώσεις και παραστρατιωτικοί.

«Στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των θυμάτων, όλες οι ζώνες εξόδου κατά μήκος των συνόρων της ΛΔΚ με την Ουγκάντα έχουν κλείσει» διαβεβαίωσε η Ναμάγιε.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι αστυνομικοί, στρατιώτες και κομάντο έχουν κινητοποιηθεί, ενώ «η προτεραιότητα είναι, αυτή τη στιγμή, να εντοπίσουμε, να διασώσουμε και να οδηγήσουμε σε ασφαλές μέρος» τους δύο απαχθέντες.

Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Η ισλαμιστική οργάνωση της Σομαλίας Αλ Σεμπάμπ είχε διαπράξει επιθέσεις στην Ουγκάντα κατά το παρελθόν, δεν είχε ωστόσο προχωρήσει σε απαγωγές για λύτρα.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η ομάδα των απαγωγέων παραμένει εντός του πάρκου.

Πάντως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας υποστήριξε ότι πρόκειται για το «πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που καταγράφεται σε μια ειρηνική περιοχή».

«Όσοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν το εθνικό πάρκο και τα περίχωρά του δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν» υπογράμμισε η αξιωματικός, διευκρινίζοντας ότι «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη εφαρμοστεί στην περιοχή για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες».

Το εθνικό πάρκο Virunga, που βρίσκεται στη ΛΔΚ, και συνορεύει με το Queen Elizabeth είχε αναστείλει προσωρινά όλες τις τουριστικές δραστηριότητές του, τον περασμένο χρόνο, μετά την απαγωγή δύο Βρετανίδων τουριστριών και του οδηγού τους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης