Ταϊλάνδη: Συνασπισμός κομμάτων ζητά από την χούντα την πρωθυπουργία

thailand-elections-ena

Έχουν κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής, μετά τις εκλογές, απαιτείται όμως και η πλειοψηφία της Γερουσίας, τα μέλη της οποίας διορίζονται από την χούντα...

Επτά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν τον σχηματισμό ενός «δημοκρατικού μετώπου» και ισχυρίστηκαν ότι έχουν κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ωστόσο ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει αρκετές έδρες και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου ώστε να εκλέξει πρωθυπουργό.

Βάσει του νέου εκλογικού νόμου, που ορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Ταϊλάνδη από το 2014, το κόμμα ή ο συνασπισμός που εκλέγει πρωθυπουργό πρέπει να έχει την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Ωστόσο το Σύνταγμα, που υιοθετήθηκε το 2016, δίνει στους στρατιωτικούς την εξουσία να διορίζουν τα 250 μέλη της Γερουσίας.

Το κόμμα Φέου Τάι (Pheu Thai), που είναι πιστό στον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και κέρδισε 137 έδρες στη βουλή, και το κόμμα Future Forward 30 έδρες συμμετέχουν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα εμείς τα επτά κόμματα συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πολεμήσουμε κατά της παρατεταμένης εξουσίας (της χούντας)», δήλωσε η Σουνταράτ Κεγιουραφάν υποψήφιος για την πρωθυπουργία του Pheu Thai.

«Επιμένω ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από το κόμμα που έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Future Forward στηρίζοντας την Σουνταράτ.

Ο συνασπισμός έχει κερδίσει συνολικά 255 έδρες από τις 500 της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της η χούντα δεν φαίνεται να υποχωρεί στην πρόθεσή της να ορίσει τον πρώην επικεφαλής του στρατού και του πραξικοπήματος Παγιούτ Τσαν- ότσα στην πρωθυπουργία.

Το υποστηριζόμενο από τη χούντα Phalang Pracharat έχει κερδίσει 37 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά τις περισσότερες ψήφους, συνολικά 7,6 εκατομμύρια.Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nautilia-tanker

«Και τα 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ αναχώρησαν από το Ιράν, από το αεροδρόμιο Μπαντάρ Αμπάς, και έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 19:30 ώρα Ελλάδας» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση

amandaknox

Τον Ιανουάριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Νοξ δεν έτυχε δίκαιης δίκης και διέταξε την Ιταλία να της καταβάλει το ποσό των 18.400 ευρώ ως αποζημίωση

1