Ο Τραμπ ανάβει εκ νέου το φυτίλι στη Μέση Ανατολή: Αναγνωρίζει στο Ισραήλ τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο Τραμπ ανάβει εκ νέου το φυτίλι στη Μέση Ανατολή: Αναγνωρίζει στο Ισραήλ τα Υψίπεδα του Γκολάν

«Ήρθε η στιγμή μετά από 52 χρόνια, οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πλήρη κυριαρχία του Ισραήλ στα Golan Heights», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος - Αναβρασμός στον αραβικό κόσμο

tr_net
Το 1967 ξέσπασε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών. Σε μία επίδειξη δύναμης, το Ισραήλ επικράτησε και επέβαλε τους όρους του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσα στο Κράτος του Ισραήλ και στις αραβικές χώρες, ορίστηκε μία ουδέτερη ζώνη. Τα Υψίπεδα Γκολάν (Golan Heigths). Το Τελ Αβίβ, δεν αναγνώρισε την ουδετερότητα των εδαφών στα σύνορα με τη Συρία, προβαίνοντας σε μονομερή προσάρτηση της περιοχής στην επικράτειά του. Μία κίνηση ανάλογη με εκείνη των Ρώσων στην Κριμαία, η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα, στις 21 Μαρτίου 2019, 52 χρόνια μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών, το αποτέλεσμα του οποίου καθόρισε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έως και τη σημεριονή μεταναστευτική κρίση και την κατάσταση σε Ιράκ και Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ ανάβει εκ νέου το φυτίλι στην περιοχή, προαναγγέλλοντας την αναγνώριση των Golan Heights στην επικράτεια του Ισραήλ.

golan_heights

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προαναγγέλλει την αναγνώριση ολόκληρης της περιοχής των Golan Heights στο Ισραήλ, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου, με μία κίνηση που αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον, συνειδητά και παρατεταμένα, «κάνει πλάτες» στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με τους Εποικισμούς σε περιοχές Παλαιστινίων, μία τακτική που έχει καταδικάσει με κάθε επισημότητα ο ΟΗΕ.

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!», τόνισε ο Τραμπ με tweet.

Κλείσιμο

Πριν δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση (25 Μαρτίου) που θα έχει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τους, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Βήμα-βήμα κτίζεται η αναζωπύρωση της κρίσης

Όλα δείχνουν ότι οι κινήσεις της αμερικανικής ηγεσίας προκειμένου να αναζωπυρωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, γίνονται μεθοδικά και με έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό. Από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρια των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσιγκτον εμφάνισε τη διάθεση να απαγκιστρωθεί από την τακτική της αναγνώρισης των δικαιωμάτων που είχαν διατηρήσει οι Παλαιστίνιοι.

Σε μία πρώτη κίνηση, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι  θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μεγάλες ταραχές, με εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστίνιους κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.

Δεύτερη κίνηση ήταν η αρχικά περικοπή στο μισό της οικονομικής-ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, και η ολική περικοπή του κονδυλίου στη συνέχεια.

Τρίτη κίνηση, ήταν η σιωπηρή ανοχή στις αποφάσεις που λάμβανε η ισραηλινή ηγεσία αναφορικά με τους εποικισμούς στις περιοχές των Παλαιστινίων.

Στις 25 Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητήσουν και να καθορίσουν την κοινή τους -όπως όλα δείχνουν- στρατηγική στη Μέση Ανατολή, με τους αναλυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι, με δεδομένη την παρουσία και των ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή των Golan Heights, αλλά και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου εναντίον της Τεχεράνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης