Οι ΗΠΑ θα επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο από το Ελ Πάσο στο Μεξικό

caravan_migrante

Η πολιτική αυτή έχει επικριθεί έντονα, διότι θεωρείται πως θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο

Οι αρχές των ΗΠΑ προσθέτουν την παραμεθόρια πόλη Ελ Πάσο στις τοποθεσίες από όπου θα επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν να αποπερατωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους, επεκτείνοντας μια πολιτική που έχει επικριθεί έντονα, διότι θεωρείται πως θέτει πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο.

Η εφαρμογή του προγράμματος στο Ελ Πάσο, απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, άρχισε την Τρίτη, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που αφίχθησαν σε αυτή την πόλη του Τέξας από τη μεξικανική επικράτεια θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα.

Η νέα πολιτική, που βαπτίστηκε Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migration Protection Protocols, MPP), εφαρμοζόταν ως τώρα μόνο στο Σαν Ισίδρο, όπου οι ακροαματικές διαδικασίες άρχισαν προχθές Τρίτη.

Η μεξικανική κυβέρνηση εξάλλου γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο από το Καλέξικο, χωρίς να διευκρινίσουν το πότε.

Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως από χώρες της κεντρικής Αμερικής, που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Οι επικριτές του λένε πως παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες, διότι οι αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνται σε μεξικανικές πόλεις που θεωρούνται επικίνδυνες και είναι δύσκολο να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεών τους ή να αναζητούν συνηγόρους από εκεί.

Η Σιουδάδ Χουάρες, όπου οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν ραγδαία τον Φεβρουάριο, είναι ανάμεσα στις πόλεις που δοκιμάστηκαν από εκτεταμένη αιματοχυσία και όπου καταγράφηκε σωρεία εξαφανίσεων αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε «πόλεμο» στα καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό, πριν από μια δεκαετία και πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

crime_gender

«Το έγκλημα δεν έχει φύλο» είναι το σύνθημα της Europol, που στην ιστοσελίδα της απεικονίζει 21 γυναίκες-φυγάδες – Πάντως με βάση τα στατιστικά, αν και οι γυναίκες έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, άνδρες ευθύνονται για τα περισσότερα

21785427

Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας ότι δεν εκπλήρωσε το καθήκον του για να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη - Θα επισκεφθεί τραυματίες αστυνομικούς και θα συναντηθεί με δυνάμεις ασφαλείας στη Βαρκελώνη 

usa_syria

Τα οχήματα πέρασαν τη γέφυρα του μεθοριακού περάσματος του Φις-Χαμπούρ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο

dallas_tifonas

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 175.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως και καθυστερήσεις πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια προκάλεσε η καταιγίδα, αργά το βράδυ της Κυριακής