Οι ΗΠΑ θα επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο από το Ελ Πάσο στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ θα επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο από το Ελ Πάσο στο Μεξικό

Η πολιτική αυτή έχει επικριθεί έντονα, διότι θεωρείται πως θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο

caravan_migrante
Οι αρχές των ΗΠΑ προσθέτουν την παραμεθόρια πόλη Ελ Πάσο στις τοποθεσίες από όπου θα επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν να αποπερατωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους, επεκτείνοντας μια πολιτική που έχει επικριθεί έντονα, διότι θεωρείται πως θέτει πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο.

Η εφαρμογή του προγράμματος στο Ελ Πάσο, απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, άρχισε την Τρίτη, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που αφίχθησαν σε αυτή την πόλη του Τέξας από τη μεξικανική επικράτεια θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα.

Η νέα πολιτική, που βαπτίστηκε Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migration Protection Protocols, MPP), εφαρμοζόταν ως τώρα μόνο στο Σαν Ισίδρο, όπου οι ακροαματικές διαδικασίες άρχισαν προχθές Τρίτη.

Η μεξικανική κυβέρνηση εξάλλου γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο από το Καλέξικο, χωρίς να διευκρινίσουν το πότε.

Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως από χώρες της κεντρικής Αμερικής, που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Οι επικριτές του λένε πως παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες, διότι οι αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνται σε μεξικανικές πόλεις που θεωρούνται επικίνδυνες και είναι δύσκολο να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεών τους ή να αναζητούν συνηγόρους από εκεί.

Κλείσιμο
Η Σιουδάδ Χουάρες, όπου οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν ραγδαία τον Φεβρουάριο, είναι ανάμεσα στις πόλεις που δοκιμάστηκαν από εκτεταμένη αιματοχυσία και όπου καταγράφηκε σωρεία εξαφανίσεων αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε «πόλεμο» στα καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό, πριν από μια δεκαετία και πλέον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης