Παραιτήθηκε έπειτα από 29 χρόνια θητείας ο πρόεδρος του Καζακστάν

Παραιτήθηκε έπειτα από 29 χρόνια θητείας ο πρόεδρος του Καζακστάν

Κατείχε τη θέση του προέδρου από το 1990 -Ορίζει ως νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, η ορκομωσία του οποίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι

nazarbayev
Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Έλαβα την απόφαση να παραιτηθώ από την προεδρική θητεία», δήλωσε ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι «ο λαός τον τίμησε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Καζακστάν».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν.

«Με βάση τους νόμους, και με την ιδιότητα του πρώτου προέδρου, του Ελμπασά ( ηγέτη του έθνους), την οποία κατοχυρώνουν οι νόμοι, παραμένω πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος με βάση τους νόμους έχει σοβαρές δικαιοδοσίες για να ορίζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ προσθέτοντας ότι θα παραμείνει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος «Νουρ Οτάν» ( «Το φως της Πατρίδας»).

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αναλάβει την εξουσία της χώρας η νέα γενιά ηγετικών στελεχών, τα οποία θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ ορίζει ως νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, η ορκομωσία του οποίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

Κλείσιμο
Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι «οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν για την υπόλοιπη περίοδο της προεδρικής θητείας μεταβιβάζονται στο πρόεδρο της Γερουσίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν από την στιγμή της ορκωμοσίας» Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Αναφερόμενος στο διάγγελμα του στον διάδοχό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι είναι ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει καλά, είναι έντιμος υπεύθυνος και συνεπής και μπορεί να του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας. «Βρέθηκε δίπλα μου από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας του Καζακστάν. Υποστηρίζει εξ ολοκλήρου την πολιτική της χωράς που ακολουθείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όλα τα προγράμματα εκπονήθηκαν κι αποφασίσθηκαν με την συμμετοχή του. Πιστεύω ότι ο Τοκάγεφ είναι ακριβώς ο άνθρωπος αυτός, στον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε την διακυβέρνηση του Καζακστάν».

Ο ηλικίας 65 ετών Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, είναι διπλωμάτης καριέρας , με σπουδές στην Μόσχα , μιλάει άπταιστα καζαχικά, ρωσικά, αγγλικά και κινεζικά και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργόςτου Καζακστάν .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης