Νέα Ζηλανδία: Το Facebook κατέβασε 1,5 εκατομμύριο βίντεο από την επίθεση του μακελάρη

Νέα Ζηλανδία: Το Facebook κατέβασε 1,5 εκατομμύριο βίντεο από την επίθεση του μακελάρη

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έλαβε το μανιφέστο του μακελάρη λίγο πριν την επίθεση – Ο Μπρέντον Τάραντ μετέδιδε το μακελειό ζωντανά χρησιμοποιώντας εφαρμογή που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν extreme sports

zilandia_ar
Περίπου 1,5 εκατομμύριο βίντεο παγκοσμίως από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία κατέβασε το Facebook, μόλις τις πρώτες 24 ώρες μετά την επίθεση του Μπρέντον Τάραντον σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς.

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν» στο Διαδίκτυο, ανέφερε σε tweet αργά χθες Σάββατο το Facebook.




Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατεβάζει ακόμη και τις εκδοχές του βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δείχνουν βίαιες εικόνες από σεβασμό για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από το μακελειό.




Κλείσιμο

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρτνερν, δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει την εφαρμογή του live streaming με στελέχη του Facebook.

Η πρωθυπουργός έλαβε το μανιφέστο 9 λεπτά πριν την επίθεση

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την Άρντερν, το έγγραφο παραδόθηκε στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.


Στους 50 οι νεκροί στα δύο τεμένη

Στους 50 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος. «Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση. Και από την χώρα μας την Ελλάδα, φέρεται να πέρασε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.

Ο μακελάρης είχε επισκεφθεί και την Ελλάδα

Εκτός από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ο Μπρέντον Τάραντον είχε επισκεφτεί και την Ελλάδα και συγκεκριμένα, είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στις αρχές του 2016. Το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασαν μέσω Interpol οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει στη χώρα μας περίπου δεκαπέντε ημέρες. 

Το όνομα του ακροδεξιού εξτρεμιστή που σκόρπισε τον θάνατο στο Κράιστσερτς, δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Alpha», το χειμώνα του 2016 ο 28χρονος Αυστραλός είχε ταξιδέψει από το Κάιρο στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Βουκουρέστι και στη συνέχεια επέστρεψε κάνοντας την ίδια διαδρομή, Βουκουρέστι – Αθήνα, Αθήνα – Κάιρο.

Οι Ελληνικές αρχές από την Παρασκευή ψάχνουν την παρουσία του στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν ότι πέρασε από το Ελ. Βενιζέλος και ψάχνουν εάν έμεινε και σε κάποια άλλη πόλη στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει οι δυο λέξεις που είναι γραμμένες πάνω σε όπλα του μακελάρη και έχουν σχέση με την χώρα μας. Το «Τουρκοφάγος», και το Λεπάντο( έτσι ονομάζεται η Ναύπακτος).

Αυτές είναι οι αναφορές που κάνουν τις αρχές να ερευνούν τη σχέση του δράστη με τη χώρα μας.

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στο οποίο αναφέρει όλη τη δράση του, ζητώντας να ερευνήσει το ελληνικό τμήμα αν υπήρχε παρουσία του στην Ελλάδα. Οι αρχές πιστεύουν πως ίσως πέρασε και από άλλη ελληνική πόλη, γιατί συνήθιζε ο δράστης να ταξιδεύει με το λεωφορείο. Άλλωστε και το μεγάλο ταξίδι που είχε κάνει στα Βαλκάνια, το είχε κάνει με λεωφορείο
Μακελάρης Νέας Ζηλανδίας - Πέρασε και από την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης