Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η αγορά των S-400 από την Τουρκία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η αγορά των S-400 από την Τουρκία

Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, είπαν πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανεβάζοντας τους τόνους στο ζήτημα

toyrkia-state-department
Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον δεν θα μπορεί να αναπτύξει τα μαχητικά F-35 μαζί με τα ρωσικά συστήματα, δήλωσαν την Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών προς δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αγορά του συστήματος των S-400 από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά ότι η ενέργεια αυτή της Άγκυρας πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς μια εμπορική απόφαση.

«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις μπορούν να συνεχιστούν αμείωτα και απρόσκοπτα» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους και συνέχισε: «Η σοβαρότητα του κινδύνου για τα F-35 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί».

Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεσμεύεται να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον είχε πει στην Τουρκία ότι αν αγοράσει τους S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο μαχητικό πρόγραμμα της Lockheed Martin για τα F-35.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot, αλλά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Κλείσιμο
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η προσφορά της Ουάσινγκτον για τους Patriot βρίσκεται σε ισχύ και ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαπραγματεύσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει μια «χαλαρή προθεσμία» που έθεσε η Ουάσινγκτον για να αποφασίσει εάν θα αγοράσει το σύστημα πυραυλικής ασπίδας Raytheon Co. Patriot ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Η επίσημη προσφορά λήγει στο τέλος αυτού του μήνα.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατό για την Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά του ρωσικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον. Εάν η Άγκυρα προχωρήσει με τη συμφωνία για τους S-400, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει ενός νόμου των ΗΠΑ που είναι γνωστός ως Νόμος περί Αντιπολίτευσης κατά των Κυρώσεων.

Η τελευταία διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων συνέβαλε στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα τον περασμένο Αύγουστο. Οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική στη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν και την κράτηση του προξενικού προσωπικού των ΗΠΑ παραμένουν ανεπίλυτες και το ζήτημα της πυραυλικής άμυνας απειλεί να διευρύνει ξανά τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης