Βρετανία: Απορρίφθηκε το no deal Brexit

Βρετανία: Απορρίφθηκε το no deal Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν 321 υπέρ και 278 κατά  της πρότασης για ένα συντονισμένο Brexit

theresa-may
Απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση που κατατέθηκε για το no deal Brexit, μία ημέρα μετά τον καταποντισμό της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν οριακό, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν 321 υπέρ και 278 κατά της κυβερνητικής πρότασης για ένα συντονισμένο Brexit.

Την ίδια στιγμή, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της Βρετανίας έχουν παρασκηνιακές επαφές με στελέχη δεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στο ενδεχόμενο μίας παράτασης του Άρθρου 50 και έτσι να εξασφαλίσουν ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος του μήνα χωρίς συμφωνία.

Θεωρητικά μία και μόνο χώρα αρκεί για να ασκήσει το δικαίωμά της σε βέτο ώστε να απορριφθεί οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας. «Θεωρείται απίθανο μία τέτοια πρωτοβουλία να φέρει αποτέλεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν να λύσουν τα δικά τους θέματα με την ΕΕ, ωστόσο οι διεργασίες υπογραμμίζουν την επισφαλή θέση της Βρετανίας» αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Η καμπάνια Leave.EU έγραψε σήμερα, σε ένα μάλλον απειλητικό μήνυμά της στο twitter, για τις επαφές με τις αντίστοιχες ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, λέγοντας: «Το βρετανικό κατεστημένο θα κάνει καλά να θυμάται ότι η ευρωσκεπτικιστική σκηνή είναι μία στενά συνδεδεμένη ομάδα σε όλη την ήπειρο και σε άνοδο - μερικές (πολιτικές δυνάμεις) βρίσκονται τώρα στην εξουσία! Εάν οι πολιτικοί μας προδώσουν το Brexit και ψηφίσουν μία καθυστέρηση, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να υπερασπιστεί τα 17,4 εκατομμύρια (εννοεί όσους ψήφισαν την αποχώρηση στο δημοψήφισμα) και να ασκήσει βέτο».

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο χρηματοδότης της καμπάνιας Leave.EU, 'Αρον Μπανκς, και ο 'Αντι Γουίγκμορ, επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την ιταλική επαρχία Βενετο, όπου είχαν συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Σαλβίνι, σχετικά με ποια στάση θα κρατήσει η ιταλική κυβέρνηση σε μία παράταση του άρθρου 50.

Κλείσιμο
Ο 'Αρον Μπανκς προσπάθησε να υποβαθμίσει τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι πρόκειται για συνωμοσιολογίες, ωστόσο, σήμερα ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε ότι η λύση για να μην εκλεγούν νέοι ευρωβουλευτές κομμάτων που υποστηρίζουν το Brexit είναι να ασκήσει βέτο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε οποιαδήποτε παράταση του άρθρου 50 και έτσι να εγγυηθεί ότι θα αποχωρήσει η Βρετανία στις 29 Μαρτίου.

Αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν στη Βαρσοβία με μέλη της πολωνικής κυβέρνησης με θέμα την κρίση του Brexit, στις οποίες μετείχαν οι πρώην υπουργοί Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.

Σύμφωνα με τον Guardian η γενική άποψη της πολωνικής κυβέρνησης είναι μάλλον υπέρ μίας παράτασης, ιδιαίτερα εάν υπάρξει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από την Γαλλία και την Γερμανία, καθώς η χώρα έχει ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με την ΕΕ και δεν θα ήθελε να φανεί ως η αιτία ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης