Η Ημέρα της Γυναίκας σε φωτογραφίες: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Η Ημέρα της Γυναίκας σε φωτογραφίες: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Από την Ελλάδα μέχρι την Νορβηγία  και από την Γαλλία έως την Κούβα και τη Λιβερία οι γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας  για τα δικαιώματά τους

diadilwseis_woman_day_art
Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε όλον τον κόσμο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν η Κλάρα Λόπες, που είχε βάψει το πρόσωπό της με μωβ χρώμα, το χρώμα του φεμινισμού. Η 29χρονη κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «εγώ επιλέγω τον τρόπο με τον οποίο θα ντυθώ και με ποιον θα γδυθώ», θέλοντας να καταδείξει το θέμα των επιθέσεων με θύματα γυναίκες.

«Στα 29 μου, κινητοποιούμαι για να κερδίσουμε όσα μας λείπουν για την επίτευξη της ισότητας» και «κυρίως προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες γυναίκες θέσεις ευθύνης» υποστήριξε η νεαρή γυναίκα, που εργάζεται σε νοσοκομείο.

Στη Βαρκελώνη, η λεωφόρος Gran Via κατακλύστηκε από γυναίκες κάθε ηλικίας, τις οποίες συνόδευαν σε πολλές περιπτώσεις άνδρες. Στο κεντρικό πανό της κινητοποίησης αναγραφόταν το σύνθημα: «εάν σταματήσουμε, ο κόσμος θα σταματήσει».

«Πόσες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις; Πολύ λίγες. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν είναι καταρτισμένες, συμβαίνει διότι η ισότητα δεν υφίσταται πάντα», κατήγγειλε άλλη διαδηλώτρια, η Μαρία Νούνιες, μια συνταξιούχος ηλικίας 70 ετών.

Στο Βερολίνο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι εθνική αργία. Είναι το μόνο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου γυναίκες και άνδρες δεν εργάζονται σήμερα.
Κλείσιμο
Στις 24 Ιανουαρίου του 2019, το κοινοβούλιο του Βερολίνου ψήφισε την καθιέρωση της «Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας», γνωστή ως Frauentag, ως αργία

Στην Κίνα, πολλές εταιρείες έδωσαν στις γυναίκες εργαζόμενες μισό «day off» από την εργασία τους για να μπορέσουν να γιορτάσουν.

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και του κλίματος

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με την ευκαιρία της 42ης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για να καταγγείλουν, μεταξύ άλλων, τη μισθολογική ανισότητα και τη σεξιστική βία, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να διαδηλώσει από τις 15.40 τοπική ώρα, την ώρα που θεωρητικά οι γυναίκες εργάζονται «δωρεάν», δεδομένου ότι πληρώνονται κατά μέσο όρο 26% λιγότερο από τους άνδρες.

Στο Παρίσι χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία της Δημοκρατίας, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ίσους μισθούς, ίσες συνθήκες εργασίας», «Δεν θα σωπάσουμε ποτέ».

Το πλήθος του κόσμου, που βγήκε στους δρόμους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώθηκε με νέους που διαδήλωσαν για το κλίμα. «Ας καταστρέψουμε την πατριαρχία, όχι το κλίμα» έγραφε χαρακτηριστικά ένα πανό.

Δείτε φωτογραφίες από διαδηλώσεις ανά  τον κόσμο

athens
Ελλάδα


russia
Ρωσία
switz
Ελβετία
italy
Ιταλία
syria
Συρία
montenegro
Μαυροβούνιο


cuba
Κούβα
norway
Νορβηγία
liberia
Λιβερία
cameroon
Καμερούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης