Ο Τραμπ σταματά τις εμπορικές διευκολύνσεις σε Τουρκία και Ινδία

Ο Τραμπ σταματά τις εμπορικές διευκολύνσεις σε Τουρκία και Ινδία

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Τουρκία «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά» και η Ινδία «δεν παρέχει εγγυήσεις»

tr1
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προτιμησιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Aμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει σήμερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα, αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης