Κροατία: Στους δρόμους κατά της λογοκρισίας οι δημοσιογράφοι

20792460

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η «καταιγίδα» διώξεων κατά ΜΜΕ, οι απειλές και οι πολιτικές πιέσεις που έχουν γίνει καθεστώς

Εκατοντάδες Κροάτες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν κατά του ολοένα κι αυξανόμενου αριθμού δικαστικών διώξεων σε βάρος τους, γεγονός που ισοδυναμεί, όπως καταγγέλλουν, με απόπειρα λογοκρισίας τους.

Η κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κροατίας (HND) στόχευε στο να καταγγείλει τις πολυάριθμες δικαστικές διώξεις κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά επίσης τις πολιτικές πιέσεις και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων.

«Εσείς επιτίθεστε στα ΜΜΕ, όμως εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη δημοσιογραφία!» έγραφε ένα τεράστιο πανό.

20792456
20792458

«Αρκετά με τις διώξεις… Αυτό διαρκεί εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Χρβόζε Ζόβκο, κατηγορώντας τη συντηρητική κυβέρνηση ότι «καταστρέφει τη δημοσιογραφία».

«Ζούμε σε μια χώρα όπου μπορεί να μας καταδικάσουν επειδή δημοσιεύσαμε μια αληθινή πληροφορία» σημείωσε ο συνδικαλιστής ενώπιον των διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους του Ζάγκρεμπ με σφυρίγματα και τυμπανοκρουσίες.

Σύμφωνα με τη HND, περισσότερες από 1.100 δικαστικές υποθέσεις «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε βάρος δημοσιογράφων ή μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι προσφυγές κατατίθενται συχνότερα από πολιτικούς αξιωματούχους ή δημόσια πρόσωπα, υπό το πρόσχημα της «παραβίασης του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής» ή «επίθεσης κατά της αξιοπρέπειας».

20792462
20792460

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης