Εκλογές στη Μολδαβία: Οι φιλορώσοι σοσιαλιστές πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Εκλογές στη Μολδαβία: Οι φιλορώσοι σοσιαλιστές πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία με τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους είναι διχασμένη εδώ και χρόνια μεταξύ των υποστηρικτών της προσέγγισης με τη Ρωσία και αυτών που επιθυμούν την ενσωμάτωση στην ΕΕ

moldova
Το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Μολδαβία, κερδίζοντας περισσότερο από το 30% των ψήφων, κάτι που ωστόσο δεν θα του επιτρέψει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μετά την καταμέτρηση περίπου του 98% των ψήφων το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ίγκορ Ντοντόν κερδίζει το 31,4% των ψήφων, το ACUM –ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός—το 26% και το Δημοκρατικό Κόμμα του εκατομμυριούχου Βλαντ Πλαχότνιουτς, το οποίο είχε την πλειοψηφία στο απερχόμενο κοινοβούλιο, το 24%.

Το κόμμα του επιχειρηματία Ίλαν Σορ, που έχει καταδικαστεί για μια υπόθεση διαφθοράς, επίσης κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο με 8,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να τερματίσει τον διχασμό στη χώρα.

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι διχασμένη εδώ και χρόνια μεταξύ των υποστηρικτών της προσέγγισης με τη Ρωσία, οι οποίοι έφεραν στην προεδρία τον Νοέμβριο του 2016 τον Ντοντόν, και αυτών που επιθυμούν την ενσωμάτωση στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και μέλη της κυβέρνησης, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές πολιτικές κρίσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης