Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Αποκάλυψη από το Spiegel: Στρατόπεδο 2.000 Ιρανών τζιχαντιστών στην Αλβανία
Αποκάλυψη από το Spiegel: Στρατόπεδο 2.000 Ιρανών τζιχαντιστών στην Αλβανία
Το στρατόπεδο βρίσκεται 35 λεπτά από τα Τίρανα - Φιλοξενεί μέλη της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του λαού» που πρόσκεινται στην ιρανική αντιπολίτευση - Καθημερινή εκπαίδευση σε ανορθόδοξο πόλεμο, εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς
Στρατόπεδο στην Αλβανία μεγέθους ίσο με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου στο οποίο περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, το ιδιαίτερο αυτό στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα, και οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. «Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Το εν λόγω στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη της οργάνωσης «Οι Μουτζαχεντίν του λαού», μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα, γνωστή με τη συντομογραφία MEK. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η ΜΕΚ θέλουν να δουν το τέλος του καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στο περιοδικό ο πατέρας μια γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων. «Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ, ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο».
Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Μασούντ Ρατζαβί, ενός «φαντάσματος» για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι».
Οι 2000 άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβί,λ τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος. «Η 65χρονυη κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Αυτός ο πολιτικός βραχίωνας είναι έτσι δομημένος, ως ένα είδος προσωρινής κυβέρνησης, έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στην Τεχεράνη μόλις το ισχύον καθεστώς ανατραπεί». Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία ανά τον κόσμο, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.
«Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι του Τραμπ που ζουν μέσα σε ένα μυστικό στρατόπεδο; Δύο αγάλματα λιονταριών βρίσκονται μπροστά από τη σιδερένια πύλη και οι φρουροί φωνάζουν «όχι, όχι», αν κάποιος σταματήσει μπροστά στην πύλη. Τρεις άνδρες βγαίνουν από την πύλη και αρνούνται να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, υποσχόμενοι ότι οι αιτήσεις συνέντευξης θα απαντηθούν την επόμενη μέρα. Αλλά κανείς δεν απαντά. Ο Spiegel δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τους«Μουτζαχεντίν του Λαού» ή από το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» σε οποιοδήποτε από τα αιτήματα για συνέντευξη, ούτε από τα Τίρανα, ούτε από το Παρίσι ή το Βερολίνο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν κερδίσει πολλούς υποστηρικτές στην Ουάσιγκτον αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι λαμβάνουν και χρηματική υποστήριξη από το Ισραήλ και της Σαουδική Αραβία. «Το ερώτημα γιατί η Αλβανία ανέχεται ένα τέτοιο στρατόπεδο εντός του εδάφους της μπορεί να εξηγηθεί από το ότι μετά το 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, τα πράγματα για τους αντικαθεστωτικούς του Ιράν έγιναν πολύ δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον βοήθησε να βρεθεί λύση μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τελικά η Αλβανία συμφώνησε να αποδεχθεί ορισμένα μέλη της ομάδας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δώρισαν 20 εκατ. δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αλβανία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα