NYT: Ο Τραμπ απαίτησε να αναλάβει έρευνα σε βάρος του ένας εισαγγελικός λειτουργός - υποστηρικτής του

NYT: Ο Τραμπ απαίτησε να αναλάβει έρευνα σε βάρος του ένας εισαγγελικός λειτουργός - υποστηρικτής του

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδή είδηση»

TRAMP
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει ένας εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που θεωρείται θερμός υποστηρικτής του να τεθεί επικεφαλής μιας έρευνας σε βάρος του, αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα The New York Times, διευκρινίζοντας ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει τον σκοπό αυτό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδή είδηση» («fake news»).

Επρόκειτο για την έρευνα σχετικά με τις πληρωμές που έκανε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του μεγιστάνα, ο Μάικλ Κόεν, σε δύο γυναίκες, τη Στόρμι Ντάνιελς και την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, για να εξαγοράσει τη σιωπή τους για τις σεξουαλικές συνευρέσεις που διατείνονταν πως είχαν με τον Τραμπ.

Ανήσυχος διότι η έρευνα τον πλησίαζε υπερβολικά, ο μεγιστάνας των ακινήτων ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ να επέμβει, σύμφωνα με την έρευνα των Τάιμς.

Ήθελε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Τζέφρι Μπέρμαν, που θεωρείται υποστηρικτής του, να αναλάβει τα ηνία της έρευνας.

Όμως ο Μπέρμαν είχε ήδη αυτοεξαιρεθεί, για να αποφευχθεί κάθε υποψία σύγκρουσης συμφερόντων. Ανέθεσε τον φάκελο σε έναν από τους υφισταμένους του, τον Ρόμπερτ Χουζάμι.

Κλείσιμο
Τίποτε δεν υποδεικνύει, πάντα κατά το δημοσίευμα της NYT, ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης έκανε κάτι για να εκτελεστεί η προεδρική διαταγή. Ο Μπέρμαν δεν έχει εμπλακεί στην έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει πως ο Ουίτακερ παραπέμπει σε δηλώσεις που έκανε στην επιτροπή που είναι αρμόδια για τις Δικαστικές Υποθέσεις και το Δικαστικό Σύστημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής στις αρχές του μήνα, ο υπηρεσιακός υπουργός τόνισε πως ουδέποτε ο Λευκός Οίκος πρόβαλε οιαδήποτε απαίτηση προς αυτόν όσον αφορά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ ή άλλες έρευνες κι επέμεινε πως ο ίδιος δεν παρενέβη σε καμία από τις έρευνες.

Ο Μάθιου Ουίτακερ αποχωρεί την Πέμπτη. Θα τον διαδεχθεί στο αξίωμα ο Μπιλ Μπαρ, μετά την πρόσφατη έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

Για την υπόθεση στην οποία αναφέρονται οι Τάιμς, ο Κόεν καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση, κυρίως για την παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης