Η άνοδος του αντισημιτισμού «ξυπνά» εφιάλτες στην Ευρώπη

Η άνοδος του αντισημιτισμού «ξυπνά» εφιάλτες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή πιστεύουν πως οι εβραίοι εκμεταλλεύτηκαν την δίωξή τους από τους Ναζί «για να προωθήσουν την ατζέντα τους» - Κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων εις βάρος εβραίων

swastiko
Ο αντισημιτισμός λαμβάνει ξανά τρομακτικές διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian, επικαλούμενος έρευνες, στατιστικά στοιχεία και απόψεις ειδικών.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, την περασμένη χρονιά η Γαλλία κατέγραψε 74% αύξηση στον αριθμό των αδικημάτων κατά των Εβραίων πολιτών της, ενώ η Γερμανία την «ανταγωνίζεται» σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, αφού οι αντισημιτικές επιθέσεις ήταν κατά 60% περισσότερες συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων πανευρωπαϊκών ερευνών, που δείχνουν ότι οι Εβραίοι αισθάνονται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και βιώνουν ένα κλίμα αυξημένης επιθετικότητας, κυρίως λόγω της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ακραίες πολιτικές παρατάξεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτισμού αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά στα 541 από 311 το 2017, ενώ η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τα αδικήματα που υποκινούνται από το μίσος κατά των εβραίων ανήλθαν σε υψηλό δεκαετίας το 2018, φτάνοντας τα 1.646.

Οι σωματικές επιθέσεις αυξήθηκαν από 37 σε 62, με τουλάχιστον 43 θύματα να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

antisim-1
Κλείσιμο


Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την τάση αυτή ως «απαράδεκτη» μιλώντας στους υπουργούς, ενώ υπογράμμισε ότι ο αντισημιτισμός στη Γαλλία αποτελεί «απόρριψη της Δημοκρατίας και των αξιών της». Η Πέτρα Πάου, βουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke, δήλωσε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να «αρνούνται δημόσια το Ολοκαύτωμα και να υιοθετούν αντισημιτική ρητορική».

Στην έκθεση της μεγαλύτερης έρευνας σχετικά με τις αντισημιτικές ιδεολογίες, στην οποια συμμετείχαν πάνω από 16.000 Εβραίοι από 12 ευρωπαϊκές χώρες, η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπογράμμισε στα τέλη του 2018 ότι η αντισημιτική ρητορική μίσους, η παρενόχληση και ο αυξανόμενος φόβος των Εβραίων ότι στοχοποιούνται λόγω της θρησκείας τους είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.

«Δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, σοκαριστικά επίπεδα αντισημιτισμού εξακολουθούν να στοιχειώνουν την ΕΕ», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μάικλ Ο Φλάχερτι συμπληρώνοντας ότι «οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα, χωρίς μίσος και χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο αντισημιτισμός αυξάνεται στη χώρα τους και 30% έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αποφεύγει να πηγαίνει σε εβραϊκές εκδηλώσεις λόγω φόβου για την ασφάλεια του, ενώ το ίδιο ποσοστό έχει σκεφτεί τη μετανάστευση. Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων έχει πάψει να καταγγελλει μικρής έκτασης περιστατικά στις αρχές, επειδή πιστεύουν ότι «δεν θ' αλλάξει τίποτα».

antisim-2


Μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου σε 28 χώρες της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αντιλήψεων του κοινού και εκείνων της εβραϊκής κοινότητας σχετικά με τον αντισημιτισμό: ενώ το 89% των εβραίων ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι ο αντισημιτισμός είχε «αυξηθεί σημαντικά» τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο το 36% των μη εβραίων είχε την ίδια αίσθηση.

Ακόμα μια σημαντική έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα για λογαριασμό το CNN έδειξε ότι πάνω από το ένα πέμπτο των 7.000 ερωτηθέντων σε επτά χώρες «πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολικά μεγάλη επιρροή στην οικονομία και την πολιτική», ενώ το 34% παραδέχτηκε ότι γνωρίζει ελάχιστα (ή και τίποτα) για το Ολοκαύτωμα. Επίσης 32% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Εβραίοι εκμεταλλεύτηκαν τη δίωξή τους από τους Ναζί για να «προωθήσουν την ατζέντα τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης