Brexit χωρίς συμφωνία: Σχέδιο της ΕΕ για να μείνει «ανοικτή» η σιδηροδρομική σύνδεση με το Νησί

Brexit χωρίς συμφωνία: Σχέδιο της ΕΕ για να μείνει «ανοικτή» η σιδηροδρομική σύνδεση με το Νησί

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα καλύψουν ένα διάστημα τριών μηνών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από ένα πιθανό χάος σε λιμάνια και αεροδρόμια

Euro_Tunnel
Στις 29 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει ένα πολύ σημαντικό «κομμάτι» της. Η αποχώρηση της Βρετανίας, με ή χωρίς συμφωνία, θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς και θα δοκιμάσει τις αντοχές, τόσο στο Νησί, όσο και στην Ένωση, σε πολλά επίπεδα. Η επόμενη μέρα, θα είναι ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς για πρώτη φορά μία χώρα αποχωρεί από μία διακρατική ένωση, πόσω μάλλον με το μέγεθος και το εκτόπισμα της Βρετανίας. Λίγες ημέρες πριν υλοποιηθεί το μεγαλύτερο «πείραμα» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Βρυξέλλες αναζητούν λύσεις σε πρακτικά θέματα και ειδικότερα, στις μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση no deal brexit, μέσω του οποίου πιστεύεται ότι θα διατηρήσει «ανοιχτή» τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βρετανία, για διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω του τούνελ της Μάγχης, η «ηπειρωτική» Ευρώπη συνδέεται άμεσα με τη Μεγάλη Βρετανία. Χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν τα υπερσύγχρονα τρένα Eurostar, προκειμένου να μεταβούν, ή να επιστρέψουν από το Νησί.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να προκαλέσει μαζικές αποχωρήσεις ανθρώπων, ενώ οι ειδικοί εμφανίζουν αδυναμία στον υπολογισμό του χάους που είναι πιθανόν να σημειωθεί σε όλα τα επίπεδα, περισσότερο όμως σε κομβικά σημεία σύνδεσης, όπως στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν, θα καλύψουν ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, έστω και αν οι τελευταίες -οι ανάγκες- είναι αδύνατον να προβλεφθούν έστω και κατά προσέγγιση, ακριβώς διότι άπαντες θα «πλέουν» σε «αχαρτογράφητα νερά».

Το Σχέδιο έχει καταρτιστεί από τις ειδικές επιτροπές και απομένει να λάβει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να προστεθεί στα «πρωτόκολλα ασφαλείας», ενόψει ενός πιθανού no deal brexit.

Η διοίκηση του Eurostar διευκρίνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα και να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης