Νέα μέτρα για την πολιτική προστασία στην ΕΕ ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέα μέτρα για την πολιτική προστασία στην ΕΕ ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με σκοπό να μην επαναληφθούν καταστροφές όπως αυτές στην Ελλάδα και την Πορτογαλία- Ο καινούριος εξοπλισμός «RescEU» θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη, αντλίες μεγάλης χωρητικότητας και υπαίθρια νοσοκομεία

fires
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενέκρινε την νέα νομοθεσία για την ενίσχυση του μηχανισμού πολικής προστασίας ώστε να παρέχεται άμεσα βοήθεια σε κράτη – μέλη για καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση καταστροφών.


Με 620 ψήφους υπέρ, έναντι 22 κατά και 35 αποχών, η ολομέλεια του Σώματος αποφάσισε την δημιουργία του αποθεματικού πόρων «RescEU», που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυροσβεστικά αεροσκάφη, αντλίες μεγάλης χωρητικότητας, υπαίθρια νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης για να παρέχεται βοήθεια σε κράτη – μέλη σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων καταστροφών. Το RescEU θα παρεμβαίνει, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν σε κάποια καταστροφή.


Η Ιταλίδα Ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να δουλέψει γρήγορα ώστε η ΕΕ να είναι έτοιμη πριν το επόμενο καλοκαίρι, με σκοπό να αποφευχθούν συμβάντα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2018 στην Ελλάδα και του 2017 στην Πορτογαλία. «Τέτοιου είδους αποτελεσματικά μέσα και εργαλεία είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι αρχές της αλληλεγγύης και της προστασίας της ασφάλειας των πολιτών μας, οδήγησαν τις προσπάθειές μας σε επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε το πλέον φιλόδοξο σύστημα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη που έχει υπάρξει ποτέ, σημειώνοντας πως η έγκριση της νέας νομοθεσίας ήταν πολιτικά αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. «Ήταν πολύ απαιτητική και δύσκολη δουλειά να πεισθούν τα κράτη να δεχθούν αυτή την προσέγγιση. Εν τέλει, όμως, καταφέραμε και υλοποιήσαμε αυτό τον πολύ φιλόδοξο κοινό στόχο, επεσήμανε. Σήμερα είμαι πραγματικά περήφανος που είμαι Ευρωπαίος» δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης