Ύποπτη για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ η καλλονή σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του Πούτιν

Ύποπτη για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ η καλλονή σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του Πούτιν

Η πρώην ολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ αρνήθηκε να σχολιάσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian

navka-ekso
Αντιμέτωπη με πλήθος ερωτημάτων βρίσκεται η καλλονή σύζυγος του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από τη δημοσίευση αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Guardian που την θέλει να απέκρυπτε επί χρόνια το πραγματικό της εισόδημα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, όπως και την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε σε πολλές χώρες.

Η Τατιάνα Νάφκα, πρώην Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας από την εποχή που παντρεύτηκε τον στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου. Όπως είναι φυσικό, η κοινή της ζωή με τον Πεσκόφ απασχολεί εκτενώς τα ρωσικά ΜΜΕ και όχι μόνο, ενώ η ίδια παραμένει δραστήρια στον χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ, διοργανώνοντας εντυπωσιακά σόου στον πάγο.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, όταν η Νάφκα ζούσε και εργαζόταν στις ΗΠΑ, είχε παρουσιάσει εσφαλμένα στοιχεία για να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό για εκείνη φορολογικό status. Επίσης, νομικά έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα δείχνουν ότι η Νάφκα απέφυγε να καταβάλλει φόρους ιδιοκτήσίας ύψους χιλιάδων δολαρίων για ακίνητα που είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι είχε πουλήσει.

Η πρώην Ολυμπιονίκης διέμενε και εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2015, έχοντας πια επιστρέψει στην πατρίδα της, η Νάφκα παντρεύτηκε τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου και έμπιστο συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και πολλά χρόνια.

navka


Κλείσιμο
Την περασμένη Τετάρτη, η ερευνητική μονάδα Dossier Center μαζί με τον Guardian αποκάλυψαν ότη η Νάφκα είχε συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων όταν ζούσε στις ΗΠΑ με τον πρώην σύζυγό της.

Η Νάφκα αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του Guardian σχετικά με τις φορολογικές της υποθέσεις στις ΗΠΑ. «Στο προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας σας δεν χρησιμοποιήσατε τις απαντήσεις και τα σχόλιά μου, τα οποία έστειλα. Προφανώς η εφημερίδα σας δεν έχει ως στόχο την αντικειμενικότητα. Συνεπώς, δεν βλέπω κανέναν λόγο να απαντήσω σε περαιτέρω ερωτήσεις σας. Οι ισχυρισμοί σας περιέχουν πλήθος αναληθών και ανακριβών στοιχείων. Επιπλέον, το άρθρο σας αποκαλύπτει πολλές προσωπικές πληροφορίες, η δημοσίευση των οποίων διώκεται ποινικά βάσει της νομοθεσία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου», απάντησε η Νάφκα στο αίτημα της εφημερίδας για περισσότερες διευκρινίσεις.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα για τη φοροδιαφυγή

Η Νάφκα μετακόμισε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μαζί με τον τότε σύζυγό της και τον προπονητή της Αλεξάντερ Ζούλιν. Το ζευγάρι επέλεξε ως τόπο κατοικίας του το Νιου Τζέρσι και αγόρασε αρκετά ακίνητα εκεί και στη γειτονική Νέα Υόρκη.

Το 2004, ο Ζούλιν και η Νάφκα αγόρασαν από κοινού ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα "Trump Parc" του Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν. Την επόμενη χρονιά αγόρασαν ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο The Milan, ένα πολυτελές κτιριακό συγκρότημα στη δεύτερη λεωφόρο.

Η 43χρονη Νάφκα ήταν μόνιμη κάτοικος των ΗΠΑ από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ανακοίνωσε στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ότι αποχωρούσε με προορισμό τη Μόσχα.

Κατά την περίοδο αυτή, η αθλήτρια ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει ετήσιες φορολογικές δηλώσεις στις ΗΠΑ και να δηλώνει τα συνολικά κέρδη της, τα οποία περιλάμβαναν και τα έσοδα από ρωσικές πηγές.

navka-2


Τα αρχεία δείχνουν ότι από το 2006 έως το 2013, η Νάφκα και ο Ζούλιν κατέβαλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ομοσπονδιακούς φόρους ύψους μόλις 1.168 δολαρίων, παρότι το συνολικό εισόδημά τους, συμπεριλαμβανομένων μισθών, εσόδων από ακίνητα και κερδών από πωλήσεις ακινήτων - έφτανε τα 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, παρόλο που η Νάφκα και ο Ζούλιν ανακοίνωσαν ότι έπαιρναν διαζύγιο το 2009, τα φορολογικά αρχεία αποδεικνύουν ότι συνέχισαν να καταθέτουν φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ ως παντρεμένο ζευγάρι για αρκετά ακόμα χρόνια, και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2013.

Τα παντρεμένα ζευγάρια στις ΗΠΑ μπορούν να δηλώνουν από κοινού τα εισοδήματά τους και να επωφελούνται από ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που δεν είναι διαθέσιμες σε ανύπαντρα ή διαζευγμένα άτομα.

Το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε επίσης ψευδώς στην εφορία το 2009 ότι είχε πουλήσει το σπίτι του στο Νιου Τζέρσι για $1,2 εκατομμύρια. Η δηλωμένη τιμή ήταν χαμηλότερη από τα 1,35 εκατομμύρια δολάρια που είχαν καταβάλει για το σπίτι τρία χρόνια νωρίτερα, επιτρέποντας στο ζευγάρι να δηλώσει ζημία.

Ωστόσο, τα αρχεία από τις τοπικές αρχές υποδηλώνουν ότι το ζευγάρι δεν πούλησε στην πραγματικότητα το ακίνητο. Αυτό συνέχισε να βρίσκεται στην κατοχή τους μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν και κατασχέθηκε τελικά από την τράπεζα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης