Σαουδική Αραβία: Μετέτρεψαν το Ριτζ Κάρλτον σε φυλακή για πλούσιους και έβγαλαν κέρδη $107 δισ.

Σαουδική Αραβία: Μετέτρεψαν το Ριτζ Κάρλτον σε φυλακή για πλούσιους και έβγαλαν κέρδη $107 δισ.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε τα ποσά που έβγαλε η χώρα, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς – Οι ζάμπλουτοι κρατούμενοι πλήρωσαν ακριβά την ελευθερία τους

bin_salman
Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έχει κατηγορηθεί ως ιθύνων νους της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε πως η εκστρατεία διαφθοράς, που ξεκίνησε στο βασίλειο το 2017, απέδωσε τεράστια κέρδη.

Το μυθικό ποσόν των 107 δισ. δολαρίων συγκεντρώθηκε από την κράτηση μελών της βασιλικής οικογένειας, πλούσιων επιχειρηματιών και πολιτικών στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον του Ριάντ, το οποίο μετατράπηκε σε «χρυσή» φυλακή, για τους ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο εκστρατείας διαφθοράς τον Νοέμβριο 2017.

Η επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς στο συντηρητικό βασίλειο, που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έκανε την παραπάνω ανακοίνωση και αποκάλυψε πως το αστρονομικό ποσόν των 107 δισ. δολαρίων προήλθε από 87 συνολικά από τους 208 ζάπλουτους κρατούμενους στο πεντάστερο ξενοδοχείο του Ριάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής οι κρατούμενοι αντάλλαξαν την ελευθερία τους με μετρητά, ακίνητα και εταιρείες ενώ περισσότεροι από 60 από τους υπόλοιπους κρατούμενους στο Ριτζ Κάρλτον αναμένεται να οδηγηθούν σε δικαστήριο, καθώς για 56 εξ αυτών εκκρεμούν ποινικά εγκλήματα ενώ οκτώ άτομα, αν και υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους, αρνήθηκαν να παραδεχθούν την ενοχή τους και να κάνουν οικονομικό διακανονισμό με τις Αρχές του συντηρητικού βασιλείου και έτσι παραπέμπονται στη
δικαιοσύνη.

Ο 33χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που θεωρείται ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε για τα αποτελέσματα της εκστρατείας διαφθοράς στην οποία ηγήθηκε, πως ήταν μια «επικερδής επιτυχία». Η δήλωσή του συνέπεσε με την απελευθέρωση την περασμένη Κυριακή του δισεκατομμυριούχου Αιθίοπα - Σαουδάραβα επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Αμουντί, ο οποίος εκρατείτο σε μυστική τοποθεσία αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία και διαφθορά.

Τις τελευταίες εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι αρκετοί από τους κρατούμενους του Ριτζ Κάρλτον, που είχαν συμφωνήσει οικονομικό διακανονισμό ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Πάντως, όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι τελούν υπό περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από την χώρα και στενή παρακολούθηση.

Πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ: Ελεύθερος αλλά «φτωχότερος» ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία

Κλείσιμο
Μετά από 83 ημέρες κράτησης στο «χρυσό» κλουβί του Ριάντ αφέθηκε ελεύθερος το περασμένο Σάββατο ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ. Φανερά αδυνατισμένος ο 63χρονος πρίγκιπας και επιχειρηματίας μετά την απελευθέρωσή του δήλωσε στο Bloomberg πως υπέγραψε εμπιστευτικό έγγραφο με την κυβέρνηση και πως η λειτουργία των επιχειρήσεών του επέστρεψε στην κανονικότητα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε πως ο πρίγκιπας επέστρεψε στην ελευθερία αφού υπέγραψε οικονομικό διακανονισμό με τον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς όμως να αποκαλύψει το ύψος του ποσού που έδωσε για την ελευθερία του ο Μπιν Ταλάλ.

Πάντως, η αξία των μετοχών της εταιρείας του Kingdom Holding Company έπεσε κατά 22% μετά την σύλληψή του ενώ η αξία της περιουσίας του, που ήταν 15 δισ. δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, έπεσε κατά 4 δισ. δολάρια μετά την φυλάκιση του πρίγκιπα στο Ριτζ Κάρλτον.

Μοχάμεντ Αλ Αμουντί: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία

Ο 72χρονος Αιθίοπας, που είναι Σαουδάραβας υπήκοος, αφέθηκε ελεύθερος στις 27 Ιανουαρίου, αφού έξι εβδομάδες νωρίτερα οι Αρχές είχαν επιβεβαιώσει πως κρατείται με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία και αναμένεται να οδηγηθεί σε δίκη. Ο Αμουντί είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας καυσίμων στη Σουηδία και στην γενέτειρά του, την Αιθιοπία, θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής, που έχει στην κατοχή του ορυχεία, ξενοδοχεία και αγροτικές εκτάσεις.

Αν και μετά την κράτησή του, οι επιχειρήσεις του στο εξωτερικό συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, είναι αδιευκρίνιστο το στάτους και το καθεστώς ελέγχου των επιχειρήσεών του στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μια αλυσίδα πώλησης καυσίμων και μια κατασκευαστική εταιρεία. Η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 10,6 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης