Η ζωή στις φυλακές της Αιγύπτου: «Μου έκλεβαν ρούχα και παπούτσια», λέει η Λόρα Πλάμερ

Η ζωή στις φυλακές της Αιγύπτου: «Μου έκλεβαν ρούχα και παπούτσια», λέει η Λόρα Πλάμερ

Η Βρετανίδα που ήταν φυλακισμένη στην Αίγυπτο για 14 μήνες μιλά για όσα έζησε στα μπουντρούμια του Καΐρου

plamer-ekso-ena
Μου έκλεβαν τα πάντα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι' αυτό, περιγράφει με δάκρυα στα μάτια η 34χρονη Βρετανίδα Λόρα Πλάμερ, που επέστρεψε την Τρίτη στην πατρίδα της μετά από 14 μήνες στις φυλακές της Αιγύπτου.

Η Πλάμερ καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών χαπιών από τις αιγυπτιακές αρχές, όταν βρέθηκαν περίπου 300 παυσίπονα χάπια στις αποσκευές της, τον Οκτώβριο του 2017. Εκείνη ισχυρίστηκε πως ήταν για τον Αιγύπτιο σύντροφό της, τον οποίο πήγαινε να συναντήσει για να κάνουν μαζί διακοπές. Έκτοτε κρατήθηκε σε μερικές από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας, έως ότου απελευθερωθεί με προεδρική χάρη, την περασμένη Δευτέρα.

Πίστεψα πως έχω πεθάνει και αυτή είναι η Κόλαση, λέει για την περιπέτειά της η Βρετανίδα και περιγράφει: «Οι άλλες κρατούμενες μου έκλεβαν ό, τι κι αν είχα. Ρούχα, παπούτσια, την τσάντα μου... Ήταν μάταιο, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Στο σκοτεινό κελί μου δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης».

Είχε ζητήσει μάλιστα από τους γονείς της να μην της φέρνουν πια τίποτα, αφού δεν μπορούσε να το κρατήσει: «Σε παρακαλώ μαμά, μην μου δίνεις τίποτα άλλο, απλώς μου το παίρνουν! Δεν έχει νόημα, θα πάω πάλι στο κελί και θα μου το αρπάξουν. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το σταματήσω αυτό».

Κάποια στιγμή όμως, μια συγκρατούμενή της η «Μάμα Έιμι», όπως την φώναζε, πήρε την Λόρα υπό την προστασία της. Τότε άλλαξαν όλα, περιγράφει. Όλοι την κοιτούσαν με σεβασμό και της φέρονταν σαν σελέμπριτι - προσφέρονταν μάλιστα να της φτιάξουν τα νύχια και τα μαλλιά!

«Αγάπησα την Μάμα Έιμι. Με πρόσεχε, με τάιζε και φρόντιζε να είμαι ασφαλής. Ηταν μια μητρική φιγούρα και δεν ξέρω τι θα γινόμουν χωρίς αυτή. Είναι περίεργο, αλλά ήδη μου λείπουν τα κορίτσια εκεί. Γίναμε φίλες με τον καιρό και άρχισα να τις βλέπω με άλλο μάτι. Σιχαίνομαι τα ναρκωτικά, αλλά κάποιες από αυτές τις γυναίκες εκεί μέσα το έκαναν για να ζήσουν τις οικογένειές τους», λέει η Πλάμερ.

Κλείσιμο
Ανάμεσα στις συγκρατούμενές της, ήταν εξάλλου μια ακόμα Βρετανίδα. Η Μισέλ, όπως την γνώρισε η Λόρα Πλάμερ, ήταν καταδικασμένη σε 25 χρόνια φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών. Είχε πλέον στραφεί στη θρησκεία και πήγαινε με την Πλάμερ στην εκκλησία συχνά. «Την ρώτησα γιατί ήταν μέσα και μου είπε για ναρκωτικά. Είχε μάλιστα κάνει φυλακή και στο Περού για τον ίδιο λόγο κι όταν την ρώτησα γιατί δεν έβαλε μυαλό, μου είπε απλά πως ήθελε να πάει στην Αίγυπτο και σκέφτηκε να επωφεληθεί όσο γινόταν», λέει η 34χρονη που βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά των αδερφών και των γονιών της.

Παρά τα όσα πέρασε πάντως, δεν αποκλείει να ξαναγυρίσει στην Αίγυπτο - ο σύντροφός της έμεινε πίσω, μην αντέχοντας οικονομικά να ταξιδέψει μαζί της. «Δεν είχα την ευκαιρία να τον δω, γιατί έπρεπε να φύγω αμέσως από την χώρα, μετά την αποφυλάκισή μου. Μου στάθηκε όλο αυτό το διάστημα και χωρίς αυτόν δεν θα τα είχα καταφέρει», λέει η Πλάμερ που έβλεπε τον σύντροφό της για μία ώρα κάθε 15 ημέρες όλο αυτό το διάστημα...

plamer-aderfes-ena
Η Λόρα Πλάμερ με τις αδερφές της στο Χίθροου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης