Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο άφησαν 59 τζιχαντιστές και επτά στρατιωτικούς νεκρούς

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο άφησαν 59 τζιχαντιστές και επτά στρατιωτικούς νεκρούς

«Ένας αξιωματικός και έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, έγιναν μάρτυρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της εκκαθάρισης των εστιών των τρομοκρατών», ανέφερε o στρατός

egypt
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι 59 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε πρόσφατες επιχειρήσεις, έναν χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη χώρα αυτή.

Οι αρχές της Αιγύπτου ανακοινώνουν συχνά θανάτους φερόμενων ως τζιχαντιστών στο πλαίσιο επιδρομών των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού εναντίον εξτρεμιστικών οργανώσεων, η δράση των οποίων κλιμακώθηκε ραγδαία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013.

Πρόσφατες επιχειρήσεις οδήγησαν στην «εξάλειψη 44 τακφιριστών» (σ.σ. σουνιτών εξτρεμιστών), ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Άλλοι 15 «τακφιριστές» σκοτώθηκαν σε μια «προληπτική» επιδρομή της αστυνομίας, σύμφωνα με τον στρατό, που δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για το πού ή το πότε ακριβώς διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις αυτές.

«Ένας αξιωματικός και έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, έγιναν μάρτυρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της εκκαθάρισης των εστιών των τρομοκρατών», ανέφερε ακόμη το επιτελείο.

Οι αιγυπτιακές αρχές εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο του 2018 μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που βαπτίστηκε «Σινά 2018», με σκοπό να ξεριζώσουν το ΙΚ από αυτή τη χερσόνησο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και από άλλες περιοχές, ειδικά την παραμεθόριο με τη Λιβύη.

Συνολικά, πάνω από 550 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και περίπου σαράντα στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης αυτής, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Κλείσιμο
Η επιχείρηση προβλεπόταν αρχικά να διαρκέσει τρεις μήνες, με βάση τις διαταγές του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προς τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε πρόσφατα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο αιγύπτιος πρόεδρος είχε ερωτηθεί για την αδυναμία των αρχών της Αιγύπτου να τερματίσουν την τζιχαντιστική εξέγερση στο Σινά.

Ο Σίσι αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να νικήσουν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έπειτα από 18 χρόνια πολέμου.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι χρησιμοποιεί ως προπέτασμα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα για να καταστέλλει τους διαφωνούντες και την αντιπολίτευση, κάτι που το Κάιρο αρνείται κατηγορηματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης