Reuters: Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης που συνελήφθη στη Ρωσία είχε επαφές με στρατιωτικούς

Reuters: Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης που συνελήφθη στη Ρωσία είχε επαφές με στρατιωτικούς

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο Πωλ Ουίλαν διατηρούσε μέσω διαδικτύου επαφές με περισσότερους από 20 Ρώσους που είχαν στρατιωτική παιδεία

4525635
Ο Πωλ Ουίλαν, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, ο οποίος συνελήφθη στην Ρωσία στις 28 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας, διατηρούσε μέσω διαδικτύου επαφές με περισσότερους από 20 Ρώσους που είχαν στρατιωτική παιδεία, σύμφωνα με μια ανάλυση που έκανε το πρακτορείο Reuters για τις επαφές που είχε στην Ρωσία δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας Ρώσος που είχε στρατιωτική παιδεία ή γνώσεις στην ιστορία της στρατιωτικής εκπαίδευσης είχε γίνει φίλος με σχεδόν τους μισούς από του 50 φίλους που είχε ο Ουίλαν στο ρωσικό δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte που είναι παρόμοιο με το Facebook.

Τουλάχιστον 12 φίλοι του είχαν στρατιωτική παιδεία στην Ρωσία σύμφωνα με μια ανοιχτή πηγή ενημέρωσης , ενώ άλλοι 11 φαίνεται να είχαν εκτίσει την στρατιωτική τους θητεία.

Επίσης, περίπου το ένα πέμπτο αυτών που βρίσκονται στον κατάλογο των φίλων του Ουίλαν, είχαν γνώσεις στις τεχνολογίες πληροφοριών (IT) ήταν μηχανικοί ή εργάζονταν στην πολιτική αεροπορία, το ένα τέταρτο των φίλων δεν είχαν σχέση με τους στρατιωτικούς ή τεχνολογικούς τομείς , ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους υπόλοιπους.

Η οικογένεια του Ουίλαν έχει δηλώσει ότι ο γιός τους είναι αθώος και επισκέφθηκε την Μόσχα για να παρευρεθεί στο γάμο ενός Αμερικανού φίλου του που νυμφεύθηκε με Ρωσίδα. Η σελίδα «Free Paul Whelan» που έχει αναρτήσει η οικογένεια του στο Twitter χρησιμοποιεί το hashtag #JustATourist σε μια από τις αναρτήσεις.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες, ούτε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έχει δώσει απαντήσεις για τις δραστηριότητες του Ουίλαν.

Κλείσιμο
Η ανάλυση της on-line δραστηριότητας του Όυίλαν η οποία περιλαμβάνει αλληλογραφία με τους Ρώσους φίλους του, δίνει μια πιο πλήρη εικόνα για τις επαφές του από αυτήν που μέχρι στιγμής έχουν παρουσιασθεί.

Το Reuters ήρθε σε επαφή με 38 φίλους του Ουίλαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte και διαπίστωσε ότι όλοι τους είναι άνδρες ηλικίας 20 ετών. Ο Ουίλαν τους έκανε φίλους πριν από χρόνια μέσω των ιστοσελίδων pen-pal ή του VKontakte, ενώ με πέντε από αυτούς αλληλογραφούσε επί χρόνια.

Οι στρατιωτικές επαφές του Ουίλαν στην Ρωσία, όπως απορρέει από αυτή την ανάλυση είναι χαμηλού επιπέδου, αφορούν διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας και οι περισσότεροι έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στο στρατό το ναυτικό ή την αεροπορία, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί.

Ο αδερφός του Πωλ Ουίλαν, Ντέηβιντ, ρωτήθηκε αν είχε αντιληφθεί ότι ο Ουίλαν είχε στρατιωτικές επαφές μέσω διαδικτύου στην Ρωσία και έδωσε την ακόλουθη απάντηση: « Δεν ήξερα ότι είχε στο VKontakte λογαριασμό πριν από μια εβδομάδα. Αλλά δεν εκπλήσσομαι που έχει φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Facebook και στο VKontakte οι οποίοι έχουν στρατιωτική παιδεία, όπως έχει και ο ίδιος’.

Ο συνήγορος πάντως του Ουίλαν, Βλαντίμιρ Ζερεμπρένκοφ , δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές για τις επαφές αυτές του Ουίλαν μέσω του διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης