Σύνοδος Κορυφής: Ασκήσεις επικοινωνίας για υποστήριξη της Τερέζα Μέι

Σύνοδος Κορυφής: Ασκήσεις επικοινωνίας για υποστήριξη της Τερέζα Μέι

Η ΕΕ αρχικά υποδέχεται την συμφωνία και ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση, τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων αρχικά

Theresa_May
Επικοινωνιακού χαρακτήρα διευκρινίσεις απέσπασε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έπειτα από τις επαφές της με τους 27 ηγέτες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους, διευκρινίζοντας στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό πέντε σημεία.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων:

Η ΕΕ αρχικά υποδέχεται την συμφωνία και ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση.

Επαναλαμβάνει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση των δύο πλευρών με την αποχώρηση του ΗΒ.

Εξηγεί πως ο συνοριακός μηχανισμός στην Ιρλανδία (γνωστός ως backstop) είναι μια ασφάλεια σε περίπτωση μη συμφωνίας και η ΕΕ θα εργαστεί στη νέα σχέση των δύο για να μην ενεργοποιηθεί.

Δηλώνει πως και σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το backstop, η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει προσπάθειες για να είναι η διάρκεια του προσωρινή και αναμένει να γίνει το ίδιο και από τη πλευρά του ΗΒ.

Κλείσιμο
Καλεί να γίνουν άμεσα προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα για τις επιπτώσεις του Brexit.

Το θέμα του Brexit αποτέλεσε μια έκτακτη προσθήκη στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και είναι δεδομένο πως καμία πλευρά θέλει να διαχειριστεί ένα άτακτο Brexit.

Υπό το πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν διατεθειμένοι να παρέχουν διευκρινίσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη Τερέζα Μέι, χωρίς όμως να κάνουν βήμα πέρα από τη δέσμευση τους πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκερ είπε πως η Τερέζα Μέι “πολεμάει σκληρά και θαρραλέα αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα. Θέλουμε μια σχέση ειρήνης, αλλά δεν θέλουμε να νομίσει πως θα μπορούσε να υπάρχει και καμία επαναδιαπραγμάτευση”.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι νωρίτερα. "Είμαστε, διατεθειμένοι να αποσαφηνίσουμε τους όρους των μελλοντικών μας σχέσεων, αλλά όσον αφορά το Κοινοβούλιο, η συμφωνία απόσυρσης στο τραπέζι είναι η μόνη δυνατή συμφωνία και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξανανοίξει" είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ άκουσαν τις παρατηρήσεις της Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας όμως απέδειξαν στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό πως για άλλη μια φορά έχει να κάνει με ένα συμπαγές μέτωπο.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι 27 δεν έδωσαν τίποτα παραπάνω από ότι είχαν ανακοινώσει. Εντάσσονται έτσι στα συμπεράσματα της Συνόδου πέντε παράγραφοι, επικοινωνιακού χαρακτήρα, με τις οποίες η Τερέζα Μέι θα κληθεί να διαχειριστεί μια ακραία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης