Έδωσαν $3 εκατ. για την επιστολή Αϊνστάιν ότι οι θρησκείες είναι «η ενσάρκωση παιδικών προκαταλήψεων»

Έδωσαν $3 εκατ. για την επιστολή Αϊνστάιν ότι οι θρησκείες είναι «η ενσάρκωση παιδικών προκαταλήψεων»

Η επιστολή είχε γραφτεί το 1954

eina-epistol2_-_Αντιγραφο
Το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων έδωσε ένας συλλέκτης για την επιστολή που έγραψε ο Άλμπερ Αϊνστάιν και στην οποία ο διάσημος επιστήμονας έγραψε ότι «ο Θεός για μένα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κατασκεύασμα της ανθρώπινης αδυναμίας».

Στην ίδια επιστολή που γράφτηκε το 1954 στα Γερμανικά με αποδέκτη τον φιλόσοφο Έρικ Γκούκιντ ο Αϊνστάιν γράφει επίσης ότι «η Βίβλος είναι μια συλλογή από πρώιμους μύθους που σε κάθε περίπτωση παραμένουν αρκετά παιδικοί».

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησαν αναλυτές προκειμένου να υποστηρίξουν ότι ο Αϊνστάιν ήταν άθεος μολονότι ο ίδιος κατά καιρός το είχε αρνηθεί.

eina-epistol1_-_Αντιγραφο


Στην ίδια επιστολή ο Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν Εβραίος, διατύπωνε και την απογοήτευσή του από τον Ιουδαϊσμό. «Για μένα η ιουδαϊκή θρησκεία όπως όλες οι άλλες είναι η ενσάρκωση των περισσότερων παιδικών προκαταλήψεων. Και οι Εβραίοι στους οποίους με ευχαρίστηση ανήκω και για τη νοοτροπία των οποίων νοιώθω συμπάθεια, δεν έχουν καμία διαφορετική αξία από τους άλλους ανθρώπους».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη βιογραφία του Αϊνστάιν «Einstein: A Life» που κυκλοφόρησε το 1996, ο διάσημος φυσικός ήταν πολύ πιστός ως παιδί αλλά σε ηλικία 13 ετών «εγκατέλειψε τις άκριτες θρησκευτικές απόψεις εκτιμώντας ότι είχε εξαπατηθεί στο να πιστέψει ψέματα».

Τα 3 εκατ. δολάρια που δόθηκαν για την επιστολή έκτασης 1,5 σελίδας ήταν διπλάσιο ποσό από αυτό που αναμενόταν στη δημοπρασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης