G20: Επισημαίνουν τα εμπορικά προβλήματα, δεν καταδικάζουν τον προστατευτισμό

G20: Επισημαίνουν τα εμπορικά προβλήματα, δεν καταδικάζουν τον προστατευτισμό

Οι ηγέτες του ν G20 επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη αναστρέψιμη - Απέχουν οι ΗΠΑ - Τι αναφέρει για τρομοκρατία και μεταναστευτικό

buenos
Τα κράτη μέλη της G20 "σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα" στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Μπουένος Άιρες που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, αλλά απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα "χάνει τους στόχους του" και "υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Το ανακοινωθέν απαρτίζεται από 31 άρθρα και ένα παράρτημα, στο οποίο συγκαταλέγονται όλα τα έγγραφα που εγκρίθηκαν σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, «οι συζητήσεις για το τελικό κείμενο ήταν δύσκολες, αλλά οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φθάσουν σε συναίνεση».


Εκτός της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή οι ΗΠΑ

Κλείσιμο
Στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες των G20 επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη αναστρέψιμη.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία αντανακλά μία κοινή αλλά ετεροβαρής ευθύνη, στο πλαίσιο των διαφορετικών εθνικών συνθηκών» τονίζουν παράλληλα.

Στο τελικό κείμενο βέβαια, περιλαμβάνεται και η απόφαση των ΗΠΑ να μην εφαρμόσουν τη Συμφωνία, όπως είχε διατυπωθεί και τους προηγούμενους μήνες από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δέσμευση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας, οι 20 ηγέτες εκφράζουν την προσήλωσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων και των ροών χρηματοδότησης προς αυτές.

«Θα επιταχύνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης των οργανώσεων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Καλούμε την ψηφιακή βιομηχανία να εργαστεί μαζί μας, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αξιοποίησης του διαδικτύου και των social media ως μέσο τρομοκρατικών επιδιώξεων».

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν «ανανεώνεται η δέσμευση για κοινή εργασία, ως προς τη βελτίωση των διεθνών κανόνων, οι οποίοι αφορούν την ικανότητα αποτελεσματικής απάντησης στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις».

Στόχος οι πηγές της μεταναστευτικής κρίσης

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη μεταναστευτική κρίση, με τις 20 ισχυρότερες χώρες να εστιάζουν στη σημασία της κοινής δράσης για τη διευθέτηση των πηγών του προβλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης