Ιταλία: Θύελλα αντιδράσεων για το εισιτήριο στο ιστορικό κέντρο του χωριού Polignano a Mare

Ιταλία: Θύελλα αντιδράσεων για το εισιτήριο στο ιστορικό κέντρο του χωριού Polignano a Mare

Ο δήμαρχος του μαγευτικού χωριού αποφάσισε να καθιερώσει το μέτρο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων - Οι επικριτές του μέτρου κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου χώρου που πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους  

Polignano_a_Mare
Την ώρα που η Βενετία και η Φλωρεντία έχουν βάλει τα καλά τους κι ετοιμάζονται να υποδεχτούν ορδές τουριστών ενόψει των εορτών, σ΄ένα χωριό στον ιταλικό Νότο,ο δήμαρχος είχε την ιδέα να επιβάλει εισιτήριο εισόδου στο ιστορικό κέντρο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ντόπιοι, καλλιτέχνες και επιχειρήσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο μέτρο του δημάρχου κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου χώρου στον οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», για να απολαύσουν οι τουρίστες μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Polignano a Mare, ενός εντυπωσιακού χωριού με ασβεστωμένα σπίτια κι εκκλησίες, κτισμένο σε απόκρημνους βράχους νότια της Απουλίας, θα πρέπει να κόψουν εισιτήριο: να πληρώσουν, δηλαδή, το ποσό των πέντε ευρώ.

Για τους επικριτές του μέτρου, το εισιτήριο εισόδου αντιπροσωπεύει την απαράδεκτη εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου χώρου που πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους.

Για ορισμένους ντόπιους, το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων κινδυνεύει να μετατρέψει δημοφιλείς προορισμούς σε αξιοθέατα της Disney.

«Η μετατροπή της πόλης σε ένα είδος επιχείρησης, σαν να ήταν ένα πάρκο διασκέδασης για ιδιωτική χρήση, δεν είναι καλή ιδέα. Η πόλη πρέπει να αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του κόσμου], επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τοπική επιχειρηματική ένωση, «Confesercenti Terra di Bari».

Από την πλευρά το, ο Cesare Veronico, καλλιτεχνικός διευθυντής ενός τοπικού μουσικού φεστιβάλ, δήλωσε: «Το βασικό είναι ότι δεν μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσβαση σε δημόσιο χώρο, στον οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση».

Κλείσιμο
Το ιστορικό κέντρο του χωριού Polignano a Mare είναι ένας λαβύρινθος με πλατείες, πεζοδρόμια και πανοραμικές βεράντες που χρονολογούνται από την ελληνική περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το ιταλικό χωριό είναι η γενέτειρα του διάσημου Domenico Modugno, τραγουδιστή, στιχουργού και μετέπειτα βουλευτή.

Οι δημοτικές αρχές άρχισαν να κόβουν εισιτήριο το μήνα Νοέμβριο. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το εισιτήριο εισόδου θα ισχύσει για όλη την εορταστική περίοδο μέχρι τα Θεοφάνια, ημέρα που ολόκληρο το χωριό θα φωτιστεί με λαμπιόνια.

Για να αντικρούσει τα πυρά των «εχθρών» του, ο Ιταλός δήμαρχος, Domenico Vitto, έσπευσε να επισημάνει ότι, με τα πέντε ευρώ, οι τουρίστες εκτός από το εισιτήριο προμηθεύονται μία τσάντα με ποπ κορν, ντόνατς, καραμέλες κι ένα ποτό.

«Στόχος είναι να προσελκύσουμε τουρίστες ακόμα και τους χειμερινούς μήνες», δηλώνει ο ο δήμαρχος στην εφημερίδα «The Telegraph».

«Έχουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά μετά, σχεδόν μέχρι τον Οκτώβριο, το χωριό είναι νεκρό. Θέλουμε να το κάνουμε λιγότερο εποχιακά εξαρτημένο. Με αυτή την πρωτοβουλία, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά... μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 30.000 επισκέπτες», προσθέτει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης