Αίγυπτος: Δεκάδες γάτες – μούμιες βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους

Αίγυπτος: Δεκάδες γάτες – μούμιες βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους

Τα ευρήματα είναι ηλικίας άνω των 6.000 ετών

catmummies00
Δεκάδες μούμιες από γάτες και μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή μουμιοποιημένων σκαραβαίων, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι μέσα σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας άνω των 6.000 ετών, στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος της νεκρόπολης Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανάνι ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που άρχισαν τον Απρίλιο.

«Τρεις από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γάτες», σημείωσε, ενώ μια από τις υπόλοιπες τέσσερις, ανάμεσά τους και μία που ανήκε στον Κούφου – Ιμάτ, υπεύθυνο του παλατιού των Φαραώ, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος χρονολογείται στην Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου. Αυτό ωστόσο που καθιστά εξαιρετικά ασυνήθιστο τον τάφο είναι το γεγονός ότι η πρόσοψη και η πόρτα του είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του μπορεί να έχει παραμείνει ανέγγιχτο, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντή της ανασκαφής στη Σακκάρα.

Η ανακάλυψη, αν και σπάνια, δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση, καθώς οι γάτες κατείχαν μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι μούμιες τους τοποθετούνταν σε ταφικά συγκροτήματα ως θρησκευτικές προσφορές. Λατρεύονταν επειδή σκότωναν δηλητηριώδη φίδια και προστατεύονταν από τους Φαραώ τουλάχιστον από την πρώτη Βασιλική Δυναστεία.

Πηγή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης