Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί όλον τον κόσμο να αποφεύγει κάθε επαφή με τα ιρανικά δεξαμενόπλοια

uas

Όπως αναφέρουν  αποτελούν πλέον «μια απειλή που πλέει στη θάλασσα»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία επανέφερε αυτή την εβδομάδα σε ισχύ δρακόντειες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησε την Τετάρτη τις χώρες του κόσμου ολόκληρου να φροντίσουν να αποφεύγουν κάθε επαφή με ιρανικά πλοία, ειδικά τα δεξαμενόπλοια, που κατ' αυτήν αποτελούν πλέον «μια απειλή που πλέει στη θάλασσα».

Πέραν των τομέων της ενέργειας και της τραπεζικής, οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον βάζουν επίσης στο σταυρόνημα τις ιρανικές θαλάσσιες μεταφορές, όπως και τους ξένους ασφαλιστές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιρανικές εταιρείες.

«Αφού οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών και τα ιρανικά πλοία χάσουν την πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά ασφαλίσεων, θα στραφούν προς τις εθνικές ασφαλιστικές», εκτίμησε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ.

«Αν λοιπόν γίνει ένα ατύχημα στο οποίο θα εμπλέκεται ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο, απλούστατα αποκλείεται οι ιρανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες. Αυτό αληθεύει ειδικά στην περίπτωση των ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αργό, τα οποία γενικά ασφαλίζονται έναντι ποσού ίσου ή υψηλότερου με ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Σύμφωνα με τον Χουκ, από «το κανάλι του Σουέζ» ως «το στενό της Μαλάκκας», τα ιρανικά δεξαμενόπλοια έχουν «μετατραπεί πλέον σε μια απειλή που πλέει», έναν «τεράστιο» κίνδυνο.

«Οι χώρες, τα λιμάνια, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση στις διώρυγες, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες, πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν στα κόστη ενός ατυχήματος ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έχει μόνο εθνική ασφάλιση», συμπλήρωσε ο Χουκ, διαβεβαιώνοντας ότι «ελπίζει ειλικρινά» να μη γίνει τέτοιο.

Ο Μπράιαν Χουκ υπενθύμισε ότι το Ιράν στέλνει «εκατομμύρια βαρέλια αργού» στη Συρία για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη μια προειδοποίηση προς τους πάντες να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τα ιρανικά δεξαμενόπλοια, άλλη μια κίνηση με στόχο να αυξηθεί η «μέγιστη πίεση» που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσύρθηκε από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας τον Μάιο, ευελπιστεί ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσοουν την Τεχεράνη να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία, με πολύ αυστηρότερους όρους, θα τερματίσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τον «επεμβατισμό» της στην περιοχή, που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yulia-tymoshenko

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ποροσένκο, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του, έρχεται δεύτερος μετά την Τιμοσένκο, η οποία ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2010 και του 2014

Nazli

Η Ναζλί Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πρώην βουλευτής, είχε επίσης καταδικασθεί πέρυσι σε φυλάκιση 14 μηνών για προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα που στην Τουρκία τιμωρείται με φυλάκιση έως τεσσάρων ετών

Uslu

Το άγριο έγκλημα στην επαρχία Αδριανούπολης αποκαλύφθηκε, όταν ένας περαστικός που μάζευε κουκουνάρια σε δάσος της περιοχής, εντόπισε τυλιγμένο σε εφημερίδα ένα βραχίονα του θύματος

no-dong1

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για τις υφιστάμενες πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας», είπε ο αναλυτής Βίκτορ Τσα, εκ των συντακτών της έκθεσης του CSIS. «Όχι μόνον για εκείνες που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν»